Schimbare de MACAZ pe frontul sirian: Putin înlocuiește avioanele cu super-elicoptere ALIGATOR

Schimbare de MACAZ pe frontul sirian: Putin înlocuiește avioanele cu super-elicoptere ALIGATOR

Moscova a decis să trimită aeronave suplimentare, inclusiv elicoptere Ka-52, în Siria, „pentru a întări forțele militare care participă la operațiuni anti-teroriste”, a anunțat adjunctul ministrului rus al Apărării, Iuri Ivanovici Borisov. Noul contingent va înlocui aparatele Su-25, care vor fi rechemate în Rusia.

Ka-52 „Aligator” – nume de cod NATO: „Hokum-B” – este un elicopter de atac cu două locuri, mult mai adaptabil la terenurile și condițiile în care se desfășoară luptele din Siria. Clasificat ca unul dintre cele mai sofisticate din clasa sa, Ka-52 este extrem de manevrabil, capabil de schimbări bruște ale direcției și unghiului de zbor fără ajustări prealabile.

„Aligator” este echipat cu un sistem electronic de management al câmpului de luptă, care îi permite să intre în contact și să facă schimb de date cu alte elicoptere / avioane sau cu unitățile terestre. Acest sistem poate folosi și drept comandament aerian pentru forțele terestre și aeriene implicate în luptă.

Ka-52 are 6 puncte externe de montare pentru diferite combinații de arme, printe care rachelete anti-tanc Vikhr și Vikhr-M și rachetele aer-aer Igla-V. De asemenea, elicopterul poate lansa și bombe și rachete aer-sol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru atacarea forțelor blindate, Ka-52 pot îmbarca până la 12 rachete teleghidate anti-tanc Vikhr- ATGM, cu o rază de 8 kilometri și capacitatea de a străpunge blindaje groase de 950 de milimetri. În plus, „Aligator” este dotat cu un înveliș blindat performant, pentru a fi protejat de focul tras de la sol.

La începutul lunii, conducerea marinei ruse a anunțat că portavionul „Amiral Kuznețov” (foto) va fi desfășurat în Mediterana, lângă țărmul sirian. Pe puntea sa se află 15 avioane Su-33 și MiG 29K și 10 elicoptere Ka-52K, Ka-27 și Ka-31.

Experții militari consultați de Debka arată că există 6 motive pentru care Rusia optează să se bazeze mai mult pe elicoptere decât pe avioane, în operațiunile sale din Siria:

1. Pentru a-și adapta dotările aeriene la cooperarea lărgită cu forțele aeriene americane ale Statelor Unite. Este posibil să vedem curând elicoptere ruse și americane atacând împreună ținte teroriste în Siria. Mai mult, elicopterele ruse pot fi desfășurate pentru a sprijini aerian forțele speciale americane de la sol.

2. Negocierile ruso-americane privind operațiuni aeriene mixte se află în desfășurare, cu câteva condiții impuse de administrația Obama, mai cu seamă încetarea loviturilor forțelor aeriene siriene asupra grupurilor de rebeli sprijiniți de Statele Unite.

3. Șirul de eșecuri ale Washingtonului de a se folosi pe scară mare de grupările de rebeli pe care le consideră fidele împinge administrația Obama să se bazeze pe forțele ruse din Siria. În ultimele săptămâni, forțele rebelilor pro-americani au înregistrat înfrângeri repetate în fata ISIS.

Ultimele exemple: înfrângerea grea suferită de Noua Armată Siriană lângă Abu Kamal, în estul Siriei, și eșecul Forțelor Democrate Siriene, care operează în nordul țării, lângă frontiera cu Turcia, de a captura localitatea Manjib din mâinile ISIS, în ciuda sprijinului aerian primit.

4. Pe măsură ce Statele Unite își retrag portavioanele din Mediterana, sosirea „Amiralului Kuznețov”, gata să intre în acțiune în luna octombrie, vor face ca Rusia să fie singura forță care deține un portavion în zonă.

5. Odată ce Moscova și Ankara au îngropat securea războiului, forțele aeriene ruse nu mai au nevoie să mențină o flotă atât de mare de avioane de luptă în Siria, pe care anterior o foloseau pentru a descuraja Turcia.

6. Rușii se află în negocieri cu turcii pentru a ajunge la un acord privind operațiuni aeriene comune împotriva țintelor teroriste din Siria.