Editura Evenimentul si Capital

SCHIMBA ROMÂNIA. O familie și-a făcut ȘCOALĂ în propria CASĂ. MICUȚII au ajuns VEDETE în străinătate

11_agathonia_01
Autor: | | 7 Comentarii | 2817 Vizualizari

Sunt copii de ţărani şi habar n-au ce înseamnă luxul, dar ţin la tradiţiile lor ca la ochii din cap, iar asta le-a câştigat respectul străinilor. Ca să le vină în ajutor, o familie de artişti şi-a transformat propria casă în şcoală

###Adriana şi Virgil Scripcariu, un cuplu de artişti bucureşteni, ar putea scrie o carte despre puterea tradiţiilor româneşti de a reînnoda legăturile dintre oameni şi de a naşte poveşti de succes acolo unde alţii vedeau doar o cauză pierdută. Cuplul, împreună cu cei cinci copii ai lor, au hotărât să se mute, în 2005, în satul Piscu, la 36 de kilometri de Bucureşti. La scurtă vreme şi-au pus în minte să reînvie meşteşugul olăritului, cu care se mândrea pe vremuri întreaga suflare de ţărani, organizând expoziţii şi ateliere de creaţie, dar curând au întâmpinat o nouă provocare. Şcoala din sat s-a desfiinţat taman când ar fi trebui să-şi dea fetiţa cea mică în clasa întâi.
  • Alăturați-vă campaniei „Cine, când și cum schimbă România” pe Facebook!
Aşa a luat fiinţă Agatonia, o şcoală-patrimoniu unde sunt instruiţi, din 2011, copiii din comunitate, atât după programa aprobată de minister, cât şi după norme străbune, axate pe cultivarea lucrului făcut de mână. „Vrem ca cei mici să prindă gustul pentru tradiţiile lor. De ce să privească spre alte ţări, când la ei acasă există atâtea lucruri minunate”, spune capul familiei, sculptorul Virgil Scripcariu. Vedete la Târgul de Carte de la Londra Cei doi oameni de bine îi găzduiesc pe micuţi la parterul casei lor, amenajat după modelul unei şcoli de muzeu: bănci şi pupitre din lemn, sobă de cărămidă, un război de ţesut şi oale din lut pline ochi cu flori de câmp. Nu lipsesc însă calculatorul şi videoproiectorul. „Iniţial, părinţii au fost destul de reticenţi. Acum, avem o mână de elevi şi vrem să mai organizăm încă un grup”, arată Virgil. Soţia sa, Adriana, învăţătoarea şi totodată directoarea şcolii, ţine lecţiile ca pe timpuri: la muzică se cântă Hora Unirii, la Ştiinţele Naturii exploreză vecinătăţile, iar la Religie merg la biserică şi învaţă despre semnificaţiile sărbătorilor. Atât programul copiilor, cât și activitățile artistice desfășurate la școala din Piscu sunt afișate pe site-ul www.scoalaagatonia.piscu.ro. Soții Scripcariu au contribuit și la realizarea primului manual școlar despre patrimoniu, iar munca lor poate fi văzută pe www.patrimoniupentrucopii.piscu.ro.
  • Un proiect pentru România
Anul trecut, în aprilie, Institutul Cultural Român le-a încredinţat copiilor misiunea de a fi ambasadorii României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra prin intermediul desenelor realizate de ei. Standul țării noastre a făcut senzaţie printre invitaţii de marcă, care au cerut permisiunea de realiza interviurile cu presa pe canapeaua portocalie creată de Virgil şi împodobită cu "operele" copiilor. Toamna trecută, elevii au fost invitaţi în Italia, unde au încercat să dărâme, cu ajutorul artei, stereotipurile legate de români O şcoală deschisă tuturor Familia Scripcariu nu le cere micuţilor decât să înveţe carte. Cheltuielile sunt acoperite, în mare parte, din taxele de participare la atelierele de creaţie. Pentru sume cuprinse între 20 şi 70 de lei, doritorii pot deprinde tainele mânuirii războiului de ţesut, pot încerca pictura pe sticlă, portretul sculptat sau se pot juca modelând lutul. „Au trecut pe la noi atât clase de copii de la şcolile din Bucureşti, cât şi grupuri de angajaţi ai marilor companii”, spune Virgil Scripcariu. Înscrierile se pot face la adresa de e-mail asociatia.piscu@gmail.com.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: SCHIMBA ROMANIA

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X