Editura Evenimentul si Capital

SCENARIU-BOMBĂ. DNA pregătește punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea, Florin Iordache, Șerban Nicolae! CUM POATE IOHANNIS SĂ RĂSTOARNE GUVERNUL GRINDEANU!

13-05/Breaking1-465x390
Autor: | | 59 Comentarii | 30694 Vizualizari

DNA pregătește o mișcare de forță. Nici Iohannis nu stă degeaba. Cum poate fi răsturnat guvernul Grindeanu și acuzați lideri PSD. Un scenariu-bombă.

Potrivit unui articol publicat de România Liberă, DNA pregătește punerea sub acuzare a președintelui PSD, Liviu Dragnea, a ministrului Justiției, Florin Iordache, a senatorului PSD Șerban Nicolae. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție ar putea dispune urmărirea penală și pentru procurorii detașați în Ministerul Justiției ca secretari de stat, Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală. Aceștia sunt considerați vinovați de redactarea OUG. Știrea publicată de România Liberă nu menționează faptul că în cazul ministrului Justitției este nevoie de un acord prealabil din partea Președinției.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat pentru sursa citată, faptul că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. Cererea a fost motivată, după reiese din declarația procurorului general, tocmai de implicarea celor doi magistrați în redactarea ordonanței de modificare a Codului Penal adoptată marți seara:

 „Am solicitat încetarea detaşării deoarece rolul unui procuror este de a apăra interesele generale ale societăţii, nu de a face ordonanţe de urgenţă. Apoi, este în curs o anchetă cu privire la modul de redactare a acelor ordonanţe, motiv pentru care, pentru a nu influenţa procedura judiciară, este normal ca ei să fie retraşi de la Minister. Ministerul Public are nevoie de procurori care să lucreze”, a declarat Augustin Lazăr.

Integral aici

Mihai Poliţeanu, membru al asociaţiei Iniţiativa România, a declarat că miercuri a fost audiat la DNA în dosarul deschis după denunţul său privind elaborarea ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, care îi vizează pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, iar cu această ocazie a completat denunţul şi a solicitat să fie făcute cercetări şi în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere atât adoptarea "conspirativă” a OUG de modificare a codurilor penale, cât şi "indiciile publice” privind o întâlnire în care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

 "Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde am fost audiat în legătură cu denunţul penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, şi Florin Iordache, ministru al Justiţiei în Guvernul României”, a scris joi Mihai Poliţeanu, pe pagina sa de Facebook, precizând că denunţul vizează faptele de favorizare a făptuitorului şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Mihai Poliţeanu a mai spus că, la audiere, a depus o completare la denunţul penal, pentru a se face cercetări în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru comiterea infracţiunii prevăzute la articolul 13 din Legea 78/2000.

El a precizat că în denunţul care îl vizează pe Dragnea a avut în vedere atât evenimentele de marţi noapte, când Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale, cât şi „indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiţiei şi şeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanţei amintite”.

Comentariile apărute imediat la adresa adresa conflictului dintre Klaus Iohannis și Guvernul Grindeanu au mai atins un subiect fierbinte: răsturnarea pe cale constituțională a acestuia. Potrivit politologului Valentin Stan, invitat la România TV, avertismentul transmis de președintele Klaus Iohannis în privința unui raport pe care l-a solicitat premierului Sorin Grindeanu și a unei informări din partea ministrului de Interne Carmen Dan, înseamnă de fapt o începere a unor proceduri de suspendare din funcție. Există un precedent, cel al ministrului Apărării Atanasiu, care în 2006, a fost suspendat din funcție ca urmare a unei plângeri penale formulată de Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial și Eugen Bejenariu, fost deputat PSD.

Iată declarația președintelui Iohannis:

"Cu siguranță o să invit mai multă lume la discuții, dar cum abia ieri i-am scris premierului și poate a fost ocupat, nu știm cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau șansa o zi-două să judece puțin ce am scris acolo. Nu vreau să-mi dea un răspuns pripit, ca și data trecută, fiindcă nu ne folosește la nimic și lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni să găsim o soluție la această criză, pentru că altfel lucrurile se agravează și strada poate să protesteze, românii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu pot veni din stradă, soluțiile trebuie să vină tot de la politicieni, cu certitudine săptămâna viitoare o să-i invit ca să-mi prezinte soluțiile, dar asta este o fază ulterioară",

a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, întrebat dacă intenționează să aibă o discuție cu premierul Sorin Grindeanu.

În Constituţie, Articolul 109 reglementează „răspunderea membrilor Guvernului”. Aici, se arată că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”.

Constituţia precizează că răspunderea şi pedepsele pentru miniştri sunt stipulate într-o lege specială, a răspunderii ministeriale.

Legea respectivă, 115/1999, la Articolul 7 spune că „intră sub incidenţa prezentei legi faptele săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor şi care, potrivit legii penale, constituie infracţiuni”, precum şi că „pentru săvârşirea altor infracţiuni, în afara exerciţiului funcţiei lor, membrii Guvernului răspund potrivit dreptului comun”. 

Legea precizează, ca şi Constituţia, că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”.

Articolul 20 precizează: „În cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie”. Făcând legătura cu articolul 7,  este clar că este vorba despre urmărirea penală pentru fapte comise în exerciţiul funcţiei de membru al Guvernului.

Întrucât premierul Sorin Grindeanu nu are imunitate parlamentară, urmărirea penală în cazul său se poate declanșa imediat. O plângerea penală există, iar Președinția poate cere urmărirea penală în cazul lui Sorin Grindeanu, urmează reacția conformă a DNA și suspendarea din funcție a primului-ministru.

Toate aceste lucruri se pot întâmpla foarte rapid. Un scenariu-bombă care dă fiori pe spinare unora...
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate