Editura Evenimentul si Capital

Cum îi scapă Sevil Shhaideh pe edili de răspundere penală: Primarul va semna acte doar ca să le dea putere de document

Autor: | | 0 Comentarii | 562 Vizualizari

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaiden, a explicat că semnătura primarului pe document va investi cu autenticitate documentul respectiv. În schimb, dacă primarul va semna documentul administrativ fără semnăturile celor prevăzuţi în legislaţie mi se pare corect să răspundă în instanţă

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, luni, că urmează să fie introduse o serie de modificări în Legea administraţiei publice locale şi în cea privind Statutul funcţionarilor publici pentru a aduce în acest fel clarificări în privinţa răspunderii administrative, iar dezbaterile pe această temă se vor încheia pe parcursul săptămânii.

"Astăzi autorizaţia de construire o semnează arhitectul, pentru partea tehnică. A doua semnătură importantă pe acest act administrativ: secretarul unităţii administrativ teritoriale. A treia semnătură importantă: semnătura primarului. Cine merge astăzi în instanţă? Primarul. Aici venim să clarificăm competenţele pe răspundere administrativă. Cei care sunt desemnaţi prin lege să semneze din partea funcţionarilor sau aparatului executiv să răspundă din punct de vedere administrativ. Semnătura primarului pe document investeşte cu autenticitate documentul respectiv, îi dă putere de document care a fost emis de unitatea administrativ teritorială. În schimb, dacă primarul va semna documentul administrativ fără semnăturile celor prevăzuţi în legislaţie mi se pare corect să răspundă în instanţă. Deci, în acest sens sunt introduse modificări pe 215, pe 188, pe tot ceea ce înseamnă zona de răspundere administrativă", a spus ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în deschiderea celei de-a XXV-a ediţii Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România.

Ea a subliniat că, în ceea ce priveşte statutul funcţiei publice, vor fi introduse modificări majore. Ea a menţionat totodată că se vor lua măsuri pentru profesionalizarea şi responsabilizarea funcţiei publice.

"Vom creşte funcţia de control şi monitorizare a ANFP. Deci nu va mai interveni în procesul de recrutare, promovare a funcţiei publice. Dumneavoastră ca ordonatori de credite veţi răspunde de organigrame, organizare de concursuri. Am introdus un element foarte important (...): partea de examinare şi evaluare profesională - am introdus-o la nivel de semestru. Am introdus-o la nivel de obiective clare de performanţă, iar în cazul în care funcţionarul public nu va avea un nivel satisfăcător să putem introduce examinarea, testarea scrisă, şi dacă nici în cadrul acestei testări scrise nu reuşeşte să ia cinci puncte - sau cât stabilim baremul minim - atunci raportul de serviciu încetează", a precizat Sevil Shhaideh.

Vicepremierul a menţionat că în această săptămână se încheie dezbaterile pe aceste documente.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X