Editura Evenimentul si Capital

Scapă cine poate: migranţii dau năvală în Europa la prosperitate de-a gata | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 9 Comentarii | 4412 Vizualizari

Valul de migranţi către Europa a avut, în ultimele 18 luni, motivaţii diverse: refugiaţi din zonele de război ale Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, Planul Rusiei de a distruge unitatea continentului şi de a prăbuşi Uniunea Europeană, maturitatea noilor valuri migratoare, ca efect al globalizării, şi tot aşa. Mai exacte sau mai fanteziste, cu argumente şi contraargumente, scenariile nu au putut explica pe deplin nebunia prezentă.

Războaiele au fost o constantă a regiunii Orientului Mijlociu şi Africii de Nord. Totuşi niciunul nu a generat un asemenea aflux de refugiaţi către bătrânul continent ca în ultimii doi ani. Mai mult, fuga din colonii către fostele metropole a părut să fie o realitate depăşite de două- trei generaţii, iar statele MENA rămăseseră doar zone de recrutare a mâinii de lucru ieftine şi calificate pentru contingentele de ocupaţii ce prezentau deficit în statele fost coloniale. De ce brusc s-ar fi revărsat populaţii întregi spre Europa? Mai mult, refugiaţii de război se mişcă în zone limitrofe conflictelor până trece urgia, urmând să se întoarcă acasă. Nici Libia, nici Tunisia, Egipt sau Liban, Irak sau Siria nu au părut a genera acest tip de refugiaţi de război decât în regiunile limitrofe luptelor sau în statele vecine Siriei.

Apoi susţinerea că Rusia distruge unitatea Europei prin intermediul migranţilor trebuie probată. Există declaraţii celebre – fostul consilier militar gen. Constantin Degeratu sau Gen. Breedlove, comandatul forţelor americane din Europa, au lansat aceste acuzaţii, bazate mai degrabă pe argumente de factură logică sau făcând declaraţii cu conţinut politic. Însă nimeni nu a putut demonstra legătura dintre Moscova, trupele deplasate în Siria şi Estul Mediteranei şi reţelele de traficanţi, cu adevărat responsabile de exod.

În fine, e celebra teorie a maturizării valurilor „migraţiei de echilibrare” generată de fenomenul globalizării. Astfel, e o tendinţă naturală a grupurilor umane instruite, cu vocaţie migratoare, să găsească zonele cele mai prospere pentru a se muta în acele zone. Şi, dacă la începutul dezvoltării unui stat numărul celor ceşi permit migraţia este extrem de redus, din lipsa resurselor pentru drum şi supravieţuire, apoi, pe măsura dezvoltării şi creşterii veniturilor, tot mai mulţi îşi permit acest lucru, mergând până la momentul în care veniturile şi standardele de viaţă din propria ţară ajung la un nivel comparabil cu ţara de destinaţie, iar acest drum nu mai merită făcut. Toate statele europene au trecut prin acest fenomen la începutul traziţiei, inclusiv România, care a mutat milioane de oameni în Spania şi Italia, dar şi prin toată Europa.

Nici această teză nu e suficient de argumentată pentru a explica valul actual. Da, există migraţia de echilibrare, dar nivelul de unul mai degrabă decent, lesne de absorbit, nu catastrofal, chiar dacă unele state europene mai slabe de înger mai cred în asemenea frici şi permit partidelor xenofobe şi populiste să strângă voturi pe tema asta, aşteptând cu televiziunile prin aeroporturi exodul ce nu mai vine.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate