Editura Evenimentul si Capital

Scandalul Roșia Montană. Se cere DEMISIA ministrului George Ivaşcu

George Ivaşcu
Autor: | | 2 Comentarii | 660 Vizualizari

Fundaţia Pro Patrimonio, prin vocea vicepreşedintele său arhitect Şerban Sturdza, solicită demisia ministrului Culturii George Ivaşcu şi cere, de asemenea, Guvernului României să-și clarifice public poziția legată de exploatarea auriferă de la Roșia Montană.

Fundația Pro Patrimonio consideră o pierdere uriașă pentru țară amânarea deciziei de includere a sitului minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, la cererea inexplicabilă a Statului Român. Prin aceasta autoritățile refuză comunității locale și societății în general posibilitatea de a valorifica peisajul cultural local în mod sustenabil, menținînd situația de subdezvoltare și blocaj existentă. Deși situl este pe lista patrimoniului național, Statul Român nu a fost capabil de nici o măsură coerentă și eficientă de a conserva, cerceta și pune în valoare valorile locale. Recunoașterea valorii și lucrările minime de conservare realizate se datorează exclusiv eforturilor societății civile și a localnicilor, adesea în ciuda autorităților responsabile, se arată într-un comunicat de presă.

“Fundația Pro Patrimonio consideră reprezentarea României la Comitetul Internațional al UNESCO din 24 iunie – 4 iulie 2018 inadecvată și rușinoasă. Solicităm demisia Ministrului Culturii pentru modul dezastruos în care a gestionat cererea României de a include situl minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial și invită societatea și autoritățile la o dezbatere largă, transparentă pentru o politică legată de conservarea și dezvoltarea durabilă a sitului minier Roșia Montană ca model pentru o direcție asumată de salvare a patrimoniului României! Solicităm, de asemenea, Guvernului României să-și clarifice public poziția legată de exploatarea auriferă de la Roșia Montană.

Reamintim că, între 24 iunie și 4 iulie la Manana, Bahrain, s-a întrunit Comitetul Internațional al UNESCO pentru a discuta și decide probleme legate de patrimoniul mondial, printre care și noi cereri de includere. Printre aceste cereri s-a aflat și cererea României de includere în Lista Patrimoniului Mondial a sitului minier Roșia Montană. Cererea a fost însoțită de o documentație tehnică realizată de experți și de recomandarea ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – o rețea de specialiști în sprijinul UNESCO) de a acorda calificarea OUV (outstanding value – valoare excepțională) și de a include situl minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Înaintea întrunirii comitetului, Ministerul Culturii din România a anunțat intenția de a retrage dosarul de pe ordinea de zi a comitetului. Acesta este gest fără precedent care ridică mari semne de întrebare legate de modul în care Ministerul Culturii înțelege misiunea pe care o are, de a proteja patrimoniul țării. Intenția de retragere a fost înlocuită, după zile de reprogramare a discuțiilor, de o cerere de amânare a deciziei. În dimineața zilei de 2 iulie s-a discutat această cerere și a fost redactată o rezoluție de amânare, care permite Statului Român să revină în maxim 3 ani cu cererea de clasare, timp în care se recomandă Statului Român să ia măsuri și să întărească protecția sitului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X