Scandalul medicamentelor bagă GlaxoSmithKline în mare belea în SUA

Scandalul medicamentelor bagă GlaxoSmithKline în mare belea în SUA

Autorităţile americane ar putea investiga GlaxoSmithKline (GSK) după acuzaţiile legate de recompensarea unor medici români dacă prescriau medicamente ale companiei, după ce un informator ar fi trimis un email prin care demască aceste practici, anunță Reuters. GSK a mai fost acuzată de corupție și a plătit jumătate de miliard amendă!

Nu ar fi prima anchetă de acest gen în care este implicată compania de medicamente. Anul trecut, GlaxoSmithKline a fost amendată pentru corupţie, în China, cu 483 de milioane de dolari. Grupul a anunțat, deja, că analizează comportamentul incorect al angajaţilor în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria şi Irak, iar acum se confruntă cu noi acuzaţii de dare de mită, în România, titrează Mediafax.

Un email care demască rețeaua

Responsabilii GSK au confirmat că analizează acuzaţii legate de plăţi incorecte în România, dezvăluite de un informator care ar fi trimis, luni, conducerii grupului, un email - denunț. Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, care au obținut o copie a acestui email, informatorul anunța că va trimite informaţiile și Departamentului american de Justiţie şi Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC). Ambele comisii investighează deja GSK, suspectând compania că ar fi încălcat prevederi ale legii Foreign Corrupt Practices Act. Aceasta interzice interzice firmelor care fac afaceri în Statele Unite, care sunt listate sau au obligaţiuni tranzacţionate la bursa americană, să comită acte de corupţie în străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plăteau discursuri-fantomă

GSK este acuzată că a plătit, în perioada 2009-2012, unor medici specialiști români, sute, chiar și mii de euro, pentru ca aceștia să prescrie medicamentele companiei, precum Avodart şi Duodart - pentru afecţiuni ale prostatei şi Requip pentru Parkinson.

Potrivit email-ului, medicii erau plătiţi, teeoretic, pentru susţinerea unor prelegeri, dar în trei din şase cazuri nu a avut loc niciun discurs. Ceilalţi trei medici au susţinut câte o singură prelegere, cu toate că au primit bani în mai multe tranșe, scrie Mediafax.

În plus, compania de medicamente a acordat medicilor excursii în străinătate, pe care-i plătea pentru participarea la consilii consultative.

Compania a precizat că va „analiza cu mare atenţie“ acuzaţiile, mai ales că din decembrie 2013, GSK s-a angajat că nu mai plătească medicii care vorbesc în numele companiei sau participă la conferinţe internaţionale.

Potrivit GSK, „primim scrisori de acest fel din când în când. Salutăm şi sprijinim oportunitatea ca oamenii să vorbească dacă au o îngrijorare. Uneori găsim probleme şi luăm măsuri. Alteori concluziile noastre sunt că problemele ridicate nu au substanţă“, scrie Mediafax.