Editura Evenimentul si Capital

Scandalul Gabriel Oprea – O campanie diversionistă care ascunde Adevărul în loc să-l dezvăluie | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 6 Comentarii | 6913 Vizualizari

Cititorii Evenimentului zilei au observat – sînt sigur – din reluările textelor mele de pe cristoiublog.ro că în ultimele zile am fost plecat din ţară. Am fost prezent duminică, 25 octombrie 2015, la Ceremonia de inaugurare a Cimitirului de onoare al militarilor români căzuţi la Stalingrad. Ca să-i scutesc pe cei din Divizia Presă a Noii Securităţi de consum inutil de ordine îndeplinite, voi preciza că întreaga călătorie a fost pe banii mei. Mi s-a promis de la revista Historia o decontare (invitaţia ambasadorului nostru la Moscova, Vasile Soare, a venit pe adresa revistei, voi scrie pentru numărul următor un Dosar de 15 pagini de revistă despre Stalingrad), dar pînă cînd se va traduce în fapte făgăduiala, de plătit am plătit eu: drum, hotel, masă.

Ocupat cu participarea la Ceremonie, dar mai ales cu vizitarea punctelor celebre din Stalingrad legate de Bătălia de rezonanţe mondiale (un istoric britanic spunea că nu poţi scrie despre momentul 1942-1943 fără să vezi Stalingradul la faţa locului), n-am avut timp şi imbold să scriu despre Scandalul Gabriel Oprea.

Ca de fiecare dată cînd sînt plecat în străinătate, am urmărit pe Internet, pe tabletă (pe aeroportul Seremetieva am putut cumpăra cartelă SIM 4 G pentru internet în Rusia, ceea ce e o performanţă) cam tot ce s-a scris despre responsabilitatea lui Gabriel Oprea în moartea unui poliţist de la Brigada Mobilă a Poliției Rutiere a Capitalei.

Din ce-am citit eu esența Scandalului,  din perspectiva unei societăţi sănătoase moral și politic e următoarea: Vicepremierul Gabriel Oprea se deplasa în coloană organizată, cu sprijinul Brigăzii Mobile a Poliţiei Capitalei, dintr-un loc într-altul al Bucureştilor.

În timpul deplasării pe Știrbei Vodă, un polițist dintre cei care se mișcau pe motocicletă pentru a dirija traficul sub semnul trecerii unei coloane oficiale, a intrat într-o groapă și a decedat.

În consecință, lui Gabriel Oprea i s-a cerut demisia, atît de unii jurnaliști, cît și de unii politicieni.

Cînd vine vorba de motivele pentru care Gabriel Oprea trebuie să-și dea demisia în urma morții polițistului, răsar și înfloresc în presă o mie și una de neghiobii.

Că Gabriel Oprea trebuie să demisioneze, pentru că polițistul a murit în timp ce alaiul îl ducea pe vicepremier. Demnitarul care beneficiază de coloană oficială răspunde de ce se întîmplă cu membrii acestei coloane numai dacă ordonă ca aceștia să comită ceva ilegal.

Că Gabriel Oprea nu s-a oprit să vadă ce-i cu polițistul. Desigur, dacă n-a făcut-o, e de condamnat pentru neomenie, dar nu pentru încălcarea legii.

Că venea de la restaurant și nu de la muncă.

N-are importanţă dacă venea sau se ducea la curve sau venea sau se ducea la o reuniune NATO.

Important e dacă avea dreptul legal la serviciul Poliției rutiere.

Dacă n-avea dreptul, Gabriel Oprea trebuie să-şi dea demisia pentru o dublă răspundere:

1) Ca demnitar,  deoarece a abuzat de un drept pe care nu-l avea.

2) Ca Ministru de Interne, deoarece şefii de la Poliția Rutieră, subordonații săi,  au acceptat folosirea ilegală a coloanei.

E limpede că Gabriel Oprea a beneficiat de coloană oficială ca urmare a ordinelor date de șefii Poliției Rutiere a Capitalei. Dacă folosirea era ilegală, trebuie văzut mecanismul prin care s-a ajuns la încălcare legii de către Poliția Română. Aceasta deoarece, dacă a fost vorba de o ilegalitate, cei din lanțul de comandă care au primit ordinul sau sugestia sau rugămintea de la Șeful lor, Gabriel Oprea, erau datori să-l refuze.

Oricît m-am străduit, n-am putut afla de nicăieri răspunsul la aceste întrebări, bazat, evident, pe un document, unul dintre acele documente care, în America, face să cadă un președinte.

În astfel de împrejurări, presa, presa adevărată, se lansează în investigații pe cont propriu.

Apelează la sursele proprii de la nivel înalt, face intervenții oficiale, pune cap la cap informațiile exacte pentru a stabili Adevărul.

Totul  scris și publicat la rece, fără emoții, fără amestecul dintre informație și comentariu, fără a cere cuiva demisia.

După ce Adevărul a fost stabilit, presa, presa adevărată trece la faza a doua a oricărui scandal de acest tip.

Cererea de demisie, justificată cu argumente politice și morale corecte și nu cu zbierete, cu pamflete ieftine.

Din acest punct de vedere, ce s-a putut constata?

Mai întîi că presa care întreține campania pune întrebări retorice, cînd datoria ei să dea răspunsuri, nu să pună întrebări

Din start mi-am dat seama că ne aflăm în faţa unei binecunoscute şmecherii postdecembriste:

Politicienii se bat între ei prin intermediul Presei.

Constatarea mea, de om bătrîn, care a văzut la viaţa lui multe afaceri politico-mediatice, pleacă de la două realităţi:

1) Scandalul e întreţinut de presă, mai precis de ceea ce Liberalii interbelici, un fel de PSD-işti de azi prin relaţia lor proastă cu ziarelele, numeau o anumită presă.

Politicienii, începînd cu Klaus Iohannis şi terminînd cu Alina Gorghiu, au reacţionat mult mai prudent decît presa.

2) Pe lîngă jurnaliştii independenţi, pe drept cuvînt revoltaţi de Scandal, campania e întreţinută de persoane, site-uri şi televiziuni cu evidente tendinţe de a transpune în practică sugestiile şi chiar comenzile sergenţilor majori mesianici din Sistemul opresiv creat de Traian Băsescu şi preluat de Klaus Iohannis.

Radiografia Scandalului ne arată că susţinătorii Campaniei, în frunte cu o televiziune ştiută a fi creată şi întreţinută de SRI nu urmăresc, în numele Opiniei publice descoperirea Adevărului şi stabilirea Răspunderilor, cum ar fi zis mareşalul Alexandru Averescu, ci un interes politico-securistic indiscutabil:

Nu atît demisia lui Gabriel Oprea (care nu convine nimănui) cît mai ales „frăgezirea acestuia” în planul imaginii, punerea la colţ, altfel zis, în tăierea nasului, pentru că şi-a luat nasul la purtare.

Că e aşa o dovedeşte o ciudăţenie.

Site-urile, televiziunile şi ziarele, care întreţin campania se mulţumesc să publice pamflete de prost gust (Dan Tapalagă de la Divizia de Presă a SRI, unul ditnre personajele sinistre ale spaţiului public românesc îl făcea în scris pe Gabrie Oprea „Cocalar”) şi întrebări retorice zise fără răspuns.

Într-un asemenea Scandal misiunea Presei, a Presei adevărate e simplă:

Descoperirea Adevărului cu mijloacele jurnalistice independente de bătălia politică.

În Scandalul Gabriel Oprea presa, presa adevărată ar fi trebuit să-şi mobilizeze toate resursele pentru a găsi răspunsul al întrebările retorice pe cont propriu.

Parcurgerea materialelor care alimentează Scandalul ne arată că în materie de informaţii Presa foloseşte exclusiv informaţii care i se livrează culmea! toate cu picătura.

De ce?

Pentru că, după cum am arătat mai sus, forţele care stau în spatele Scandalului n-au interesul unei lovituri mortale date lui Gabriel Oprea.

De aici realitatea că în loc să fie livrat Presei un document zdrobitor, care să-l execute pe General, sînt preferate zvonurile, insinuările, se pare că…, scria pe blog cutare..., a zis cutare că.

Folosirea Presei de către forţele politice şi securistice angajate într-o bătălie de culise ni se dezvăluie cel mai bine în comentariile dedicate Scandalului, în luările de poziţie publică.

Lucrurile se amestecă în chip diversionist astfel încît Adevărul, relevat de un fapt, un Document precis, exact, acel Document care în America dărîmă Preşedinţii, să nu apară în spaţiul public.

Unii îl acuză pe Gabriel Oprea de moartea poliţistului, alţii reproduc zvonuri despre persoane mai mult sau mai puţin feminine aflate în maşina vicepremierului, sau despre locaţia omenească de la care venea.

Că o vorba de o campanie care vizează doar punerea lui Gabriel Oprea cu botul pe labe ne arată concentrarea diversionistă a Presei pe responsabilitatea lui Gabriel Oprea în moartea Poliţistului.

Asta da posibilităţi atît lui Gabriel Oprea, cît şi aliaţilor săi, să invoce, drept pretext al secretoşeniei revoltătoare, ancheta Parchetului.

În Scandalul Gabriel Oprea Parchetul nu poate lămuri nimic.

Pentru că lămurirea trebuie să vină în chestiunea:

Folosea sau nu Gabriel Oprea coloana fără dreptul de a o folosi?

Aceasta deoarece marea problemă a Scandalului, dacă Gabriel Oprea n-avea dreptul nu e abuzul lui Grabriel Oprea, ci încălcarea Legii de către subordonaţi pentru a-i face pe plac Şefului.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate