Editura Evenimentul si Capital

Scandalul Gabriel Oprea – O campanie diversionistă care ascunde Adevărul în loc să-l dezvăluie | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 6 Comentarii | 6929 Vizualizari

Cititorii Evenimentului zilei au observat – sînt sigur – din reluările textelor mele de pe cristoiublog.ro că în ultimele zile am fost plecat din ţară. Am fost prezent duminică, 25 octombrie 2015, la Ceremonia de inaugurare a Cimitirului de onoare al militarilor români căzuţi la Stalingrad. Ca să-i scutesc pe cei din Divizia Presă a Noii Securităţi de consum inutil de ordine îndeplinite, voi preciza că întreaga călătorie a fost pe banii mei. Mi s-a promis de la revista Historia o decontare (invitaţia ambasadorului nostru la Moscova, Vasile Soare, a venit pe adresa revistei, voi scrie pentru numărul următor un Dosar de 15 pagini de revistă despre Stalingrad), dar pînă cînd se va traduce în fapte făgăduiala, de plătit am plătit eu: drum, hotel, masă.

Ocupat cu participarea la Ceremonie, dar mai ales cu vizitarea punctelor celebre din Stalingrad legate de Bătălia de rezonanţe mondiale (un istoric britanic spunea că nu poţi scrie despre momentul 1942-1943 fără să vezi Stalingradul la faţa locului), n-am avut timp şi imbold să scriu despre Scandalul Gabriel Oprea.

Ca de fiecare dată cînd sînt plecat în străinătate, am urmărit pe Internet, pe tabletă (pe aeroportul Seremetieva am putut cumpăra cartelă SIM 4 G pentru internet în Rusia, ceea ce e o performanţă) cam tot ce s-a scris despre responsabilitatea lui Gabriel Oprea în moartea unui poliţist de la Brigada Mobilă a Poliției Rutiere a Capitalei.

Din ce-am citit eu esența Scandalului,  din perspectiva unei societăţi sănătoase moral și politic e următoarea: Vicepremierul Gabriel Oprea se deplasa în coloană organizată, cu sprijinul Brigăzii Mobile a Poliţiei Capitalei, dintr-un loc într-altul al Bucureştilor.

În timpul deplasării pe Știrbei Vodă, un polițist dintre cei care se mișcau pe motocicletă pentru a dirija traficul sub semnul trecerii unei coloane oficiale, a intrat într-o groapă și a decedat.

În consecință, lui Gabriel Oprea i s-a cerut demisia, atît de unii jurnaliști, cît și de unii politicieni.

Cînd vine vorba de motivele pentru care Gabriel Oprea trebuie să-și dea demisia în urma morții polițistului, răsar și înfloresc în presă o mie și una de neghiobii.

Că Gabriel Oprea trebuie să demisioneze, pentru că polițistul a murit în timp ce alaiul îl ducea pe vicepremier. Demnitarul care beneficiază de coloană oficială răspunde de ce se întîmplă cu membrii acestei coloane numai dacă ordonă ca aceștia să comită ceva ilegal.

Că Gabriel Oprea nu s-a oprit să vadă ce-i cu polițistul. Desigur, dacă n-a făcut-o, e de condamnat pentru neomenie, dar nu pentru încălcarea legii.

Că venea de la restaurant și nu de la muncă.

N-are importanţă dacă venea sau se ducea la curve sau venea sau se ducea la o reuniune NATO.

Important e dacă avea dreptul legal la serviciul Poliției rutiere.

Dacă n-avea dreptul, Gabriel Oprea trebuie să-şi dea demisia pentru o dublă răspundere:

1) Ca demnitar,  deoarece a abuzat de un drept pe care nu-l avea.

2) Ca Ministru de Interne, deoarece şefii de la Poliția Rutieră, subordonații săi,  au acceptat folosirea ilegală a coloanei.

E limpede că Gabriel Oprea a beneficiat de coloană oficială ca urmare a ordinelor date de șefii Poliției Rutiere a Capitalei. Dacă folosirea era ilegală, trebuie văzut mecanismul prin care s-a ajuns la încălcare legii de către Poliția Română. Aceasta deoarece, dacă a fost vorba de o ilegalitate, cei din lanțul de comandă care au primit ordinul sau sugestia sau rugămintea de la Șeful lor, Gabriel Oprea, erau datori să-l refuze.

Oricît m-am străduit, n-am putut afla de nicăieri răspunsul la aceste întrebări, bazat, evident, pe un document, unul dintre acele documente care, în America, face să cadă un președinte.

În astfel de împrejurări, presa, presa adevărată, se lansează în investigații pe cont propriu.

Apelează la sursele proprii de la nivel înalt, face intervenții oficiale, pune cap la cap informațiile exacte pentru a stabili Adevărul.

Totul  scris și publicat la rece, fără emoții, fără amestecul dintre informație și comentariu, fără a cere cuiva demisia.

După ce Adevărul a fost stabilit, presa, presa adevărată trece la faza a doua a oricărui scandal de acest tip.

Cererea de demisie, justificată cu argumente politice și morale corecte și nu cu zbierete, cu pamflete ieftine.

Din acest punct de vedere, ce s-a putut constata?

Mai întîi că presa care întreține campania pune întrebări retorice, cînd datoria ei să dea răspunsuri, nu să pună întrebări

Din start mi-am dat seama că ne aflăm în faţa unei binecunoscute şmecherii postdecembriste:

Politicienii se bat între ei prin intermediul Presei.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate