Editura Evenimentul si Capital

Scandalul coloanelor oficiale. Procurorul general NU POATE FI REVOCAT fără evaluarea managementului. Mai ÎNDEPLINEŞTE el condiţia bunei reputaţii? Dacă da, el riscă mai mult decât funcția de șef al PÎCCJ

După discuțiile de ieri, este clar că Tiberiu Nițu urmează să fi e revocat din funcție, dacă nu cumva se răzgândește și demisionează FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 12 Comentarii | 2026 Vizualizari

E o chestiune de zile până când vom afla deznodământul în ceea ce privește funcția de procuror general ocupată încă de Tiberiu Nițu. Ministrul Justiției analizează, la cererea premierului și a președintelui, posibilitatea revocării din funcție a acestuia, implicat în cazul Gabriel Oprea. Revocarea iese din discuție fără niște proceduri anterioare. Problema care se pune este cea legată de buna reputație, aceasta fiind condiție de admitere și menținere în magistratură. Verificarea îndeplinirii ei se face de către Inspecția Judiciară, care poate fi sesizată de către orice persoană. Dacă Inspecția Judiciară constată că Tiberiu Nițu nu mai îndeplinește condiția bunei reputații și această soluție este validată de CSM, atunci Tiberiu Nițu riscă să piardă mai mult decât șefia Parchetului General, el riscând excluderea din magistratură.

„Am cerut ministrului Justiţiei să analizeze care sunt condiţiile în care, eventual, procurorul general poate fi revocat”, a declarat ieri premierul Dacian Cioloș, după întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, dar și cu ministrul Justiției, Raluca Prună, a cărei participare a fost inițial ținută la secret.

Chestiune de zile

Primul-ministru Dacian Cioloş (care nu are atribuții în numirea și revocarea procurorului general) a precizat că, deocamdată, nu a fost declanșată „o procedură formală” împotriva procurorului general, Tiberiu Niţu. Dar a recunoscut că acest lucru este doar o chestiune de câteva zile. „A participat și doamna ministru Prună, pentru a-l informa(pe președintele României - n.r.) despre discuțiile pe care le-a avut cu domnul Nițu și despre posibilitățile de a acționa. Se analizează diversele posibilităţi. Va fi un punct de vedere clar formulat în zilele următoare. (...) Doamna ministru al Justiţiei analizează într-un mod foarte riguros. Nu există o procedură formală împotriva dlui Niţu. Am cerut doamnei ministru să analizeze care sunt condițiile în care eventual procurorul general poate fi revocat. În funcție de asta vom lua o decizie”, a declarat premierul Cioloș.Reamintim că potrivit legii, revocarea din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) se face - ca și numirea, de altfel - de către președintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Nițu a cerut „cel puțin un echipaj de însoțire”

În dosarul lui Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu apare ca un complice la a doua infracțiune de abuz în serviciu comis de fostul ministru al Afacerilor Interne, dar inculparea lui depinde de verdictul Senatului în cazul Gabriel Oprea. Procurorului general i se reproșează că, pe lângă serviciile de pază și protecție de la SPP (la care avea dreptul ca demnitar), a beneficiat fără drept de echipaje de însoțire de la Poliția Rutieră, de două ori pe zi, în fiecare zi, timp de 19 luni, mai puțin week-end-urile și concediile, obținând un folos necuvenit. În Protocolul ilegal încheiat cu MAI, procurorul general a solicitat să i se dea ,,cel puțin un echipaj de însoțire”. Tiberiu Nițu a renunțat la aceste privilegii abia în luna ianuarie acestui an.

Niţu nu poate fi revocat fără evaluarea activităţii lui de procuror general

"Doar pe baza unui comunicat de presă, procurorul general nu poate fi revocat din funcţie. Pentru revocarea lui este necesar mai întâi să fie efectuată o evaluare a managementului lui Tiberiu Niţu, ca şef al Ministerului Public, condiţie necesară dar nu şi suficientă, concomitent trebuind ca în urma auditului care se face să fie constatate grave deficienţe în activitatea acestuia de procuror general", ne-au declarat surse din cadrul CSM. Un exemplu, dar la alt nivel, este cel al tentativei de revocare a procurorului Doru Ţuluş din funcţia de şef al unei secţii din DNA, pe care a avut-o fostul ministru de Justiţie, Tudor Chiuariu. Acesta a solicitat revocarea lui Doru Ţuluş din funcţie mai înainte de a cere efectuarea evaluării managementului şi, deci, înainte de a avea nişte concluzii pe care să se întemeieze cererea de revocare. Acţiunea a eşuat atunci, magistraţii sărind în apărarea procurorului Ţuluş şi acuzând imixtiunea politică în activitatea justiţiei.

Dacă se răzgândeşte şi demisionează din funcţie, procurorul general îşi poate trimite cererea de demisie fie direct preşedintelui României, fie ministrului Justiţiei, al cărui subordonat este, conform Constituţiei. Demisia din funcţia de procuror general nu este obligatoriu să treacă pe la Consiliul Superior al Magistraturii,aşa cum este cazul demisiei din magistratură care trece obligatoriu prin CSM, ne-au precizat surse din Consiliu.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate