Editura Evenimentul si Capital

Scandalul Carmen Dan sau Microfonul care face cu ochiul. România lui Cristoiu

Autor: | | 9 Comentarii | 4999 Vizualizari

Știrea despre descoperirea de către Carmen Dan a unui microfon plantat în apartamentul privat, dată de România tv în premieră m-a prins în direct la România 9 de la TVR, miercuri, 29 noiembrie 2017, seara. Imediat, deoarece n-avusesem cum să urmăresc în direct România tv, am cerut amănunte asupra felului în care a fost dată știrea.

N-am putut afla nimic. După emisiune, timp de cîteva zile, m-am dat peste cap să aflu în ce condiții intervenise Carmen Dan la România tv, dar mai ales ce spusese distinsa în această primă intervenție în spațiul mediatic despre descoperire. Potrivit tradiționalei limbarițe iscate de trăirea unui fapt ieșit din comun, Carmen Dan a făcut apoi turul televiziunilor de știri. Informațiile de bază și cele mai complete au fost date însă opiniei publice în prima intervenție, cea de la România tv. Eram preocupat de asta, pentru că, după opinia mea, esența Scandalului nu e interceptarea ilegală a ministrului de Interne (nu știm de cînd era microfonul acolo), ci ușurința cu care Carmen Dan a descoperit dispozitivul. Atît la România tv, cît și la celelalte posturi, doamna ministru a susținut în chip consecvent, fără să se abată o clipă de la teză, că descoperirea a fost absolut întîmplătoare. Cînd cineva e țintă de supraveghere din partea unor profesioniști, dispozitivele audio-video nu sunt descoperite de amatori precum Carmen Dan. În plus, dispozitivul a fost prezentat de toți specialiștii drept unul primitiv, ținînd de ceea ce am putea numi Evul Mediu al trasului electronic cu urechea. De asemenea era important de aflat condițiile intervenției, deoarece, în astfel de cazuri, mai ales dacă e înalt demnitar, victima păstrează discreție și nu intervine public decît cînd sînt suficiente date pentru a se putea pronunța exact. Nu de alta, dar există riscul să te faci de rîs, creînd tărăboi că ești ascultat de forțe oculte pentru a se dovedi c-a fost o faptă a unui apropiat.

Întreaga presă a publicat intervenția lui Carmen Dan la România tv sub forma unui text unitar, după metoda copy paste, cînd în realitate a fost vorba de un interviu luat de Andreea Crețulescu, în ultimele minute (20,58) ale primei părți a emisiunii sale, România la Raport. Deși moderatoarea încearcă să sporească senzaționalul momentului prin scoaterea în relief a funcției deținute de Carmen Dan și a noutății care definește întîmplarea (ditamai ministrul de Interne, membru CSAT, ascultat în propria casă), totuși, întrebările sînt profesioniste, marcate de curiozitatea gazetărească de a afla cît mai multe amănunte despre caz.

Voi încerca să transcriu atît atmosfera, cît și interviul dat prin telefon de Carmen Dan, pentru că astfel putem să ne dumirim ce s-a întîmplat, mai ales că de atunci distinsa doamnă ministru n-a mai adus amănunte în public și alte instituții n-au mai ținut la curent opinia publică de la noi cu stadiul cercetărilor.

Intervenția e prefațată de anunțul stil Breaking news făcut de moderatoare în timp ce în platou se aflau invitații Daniel Funeriu, Eugen Teodorovici, Dumitru Pelican, Lucian Bolcaș: „E o situație nemaiîntîlnită în România. Poliția e în casa ministrului de Interne și i-a găsit acolo microfoane.”

După ce se trec în revistă responsabilitățile ministrului de Interne se conchide că Ministrul e ascultat de cineva și se anunță că la telefon e chiar Carmen Dan. Teoretic, Operațiunea din apartamentul doamnei ministru era una discretă. Cum de-au aflat cei de la România tv? Avînd în vedere indiscutabila apropiere a postului de Gruparea Liviu Dragnea din PSD, din care face parte și Carmen Dan, dacă nu Carmen Dan a anunțat postul, atunci e vorba de cineva din Gruparea Liviu Dragnea, la curent, după opinia mea, cu afacerea chiar din clipa cînd doamna ministru a descoperit dispozitivul.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Indiferent de cine a anunțat postul despre această afacere, de regulă păstrată la secret, mai ales că era vorba de un membru CSAT, sigur e că doamna ministru nu numai că nu evită să confirme sau să infirme descoperirea, așa cum se procedează în împrejurările cînd presa află ceea ce nu trebuia să afle, dar, mai mult, se așterne la taclale cu moderatoarea și apoi cu alți jurnaliști tv care i-au cerut informații. Dialogul debutează astfel:

„Reporter: Bună seara, doamnă, înțeleg că Poliția e la dumneavoastră în casă.

Carmen Dan: Bună seara, doamna Crețulescu. Doar ce-au plecat.”

Un Comunicat al IGPR, dat după consumarea intervenției, confirmă acțiunea: „O echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat, miercuri după-amiază, la domiciliul ministrului de Interne, Carmen Dan, unde a identificat un dispozitiv care urmează să fie expertizat, cercetările continuînd sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).”

Comunicatul Poliției nu precizează momentul cînd Carmen Dan li s-a plîns de descoperirea dispozitiviului. Din acest debut al dialogului se înțelege că la ora 20,58, Poliția numai ce plecase. De alt fel și moderatoarea vorbește de poliția care e acasă la ministru în acest moment.

„Reporter: Și de ce? Ce s-a întîmplat acolo?

Carmen Dan: Pentru că astăzi am avut o surpriză foarte neplăcută, ca să spun aşa. Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv care după prima verificare pare un dispozitiv de înregistrare audio.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate