Scandal la EURONEWS. Secțiile SENSIBILE se închid una după alta. Pachetul majoritar a fost CUMPĂRAT de un miliadar egiptean, după o vizită a lui Putin în Egipt

Scandal la EURONEWS. Secțiile SENSIBILE se închid una după alta. Pachetul majoritar a fost CUMPĂRAT de un miliadar egiptean, după o vizită a lui Putin în Egipt

Comisia Europeană a decis să se „aplece serios” asupra numeroaselor probleme ale Euronews, canalul TV creat ca „replică europeană” a CNN.

O scrisoare expediată pe 3 februarie de către angajații Euronews comisarului care se ocupă de piața digitală unică prezintă numeroasele dificultăți cu care Televiziunea se confruntă. Subiectul urma să fie discutat la reuniunea din 14 februarie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Personalul Euronews este îngrijorat mai ales de concedieri și de lipsa unei definiri clare a proiectului editorial (!). Salariații se tem că televiziunea este pe cale să-și piardă abordarea și viziunea pro-europeană.

Viitorul secției ucrainene a canalului, a cărei finanțare a fost suspendată, este una din problemele ridicate în scrisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciul ucrainean al Euronews a fost cumpărat în martie 2015 de către oligarhul Dmytro Firtash, care a decis de curând să renunțe la proiect.

Angajații postului se declară „mândri” de colegii lor ucraineni, grație cărora Euronews a oferit „una dintre cele mai bune prezentări jurnalistice a crizei ucrainene în panorama mediatică europeană”. „A ne lipsi de vocea redacției noastre ucrainene ar fi o pierdere ireparabilă”,  se arată în scrisoare.

Semnatarii avertizează de asemenea că secția turcă a postului riscă și ea să fie desființată, dată fiind lipsa de voință a televiziunii publice turce TRT de a continua să o finanțeze.

Un alt subiect de îngrijorare: serviciile în arabă și farsi ar putea dispărea și ele de pe internet, deși semnatarii arată că există un public potențial de sute de milioane de utilizatori pentru cele două limbi.

Surprinzător este că angajații Euronews, un canal de știri, nu se feresc să ceară o angajare ideologică mai mare a postului:

„În fața riscurilor de destabilizare a UE, accentuate de Brexit, de populism, de crizele identitare, Europa trebuie să-și afirme poziția și să-și facă auzită vocea.”

Pe 10 februarie, comisarul Andrus Ansip le-a răspuns semnatarilor: „iau foarte în serios îngrijorările dvs”.

În februarie 2015, miliardarul egiptean Naguib Sawiris a achiziționat 53% din acțiunile Euronews, după o vizită a lui Vladimir Putin în Egipt. Tranzacția a ridicat numeroase întrebări legate de independența editorială a postului și de linia sa editorială.

În decembrie trecut, canalul american NBC News și-a anunțat intenția de a achiziționa un pachet important de acțiuni, dar Nagui Sawiris dorește să rămână acționar majoritar.

Anul trecut, Comisia Europeană a alocat 25 de milioane de euro pentru Euronews, o finanțare care se pare că va fi reînnoită în 2017.