Editura Evenimentul si Capital

Dispută aprinsă între şefa judecătorilor şi un europarlamentar. „De unde ştie Monica Macovei ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?”

Autor: | | 3 Comentarii | 2570 Vizualizari

Dana Gîrbovan, preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), i-a adresat câteva întrebări publice europarlamentarului Monica Macovei privind arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului de Justiţiei. Politicianul a dat imediat un răspuns în care spune că nu ştie nimic despre celebra arhivă, deşi întrebările magistratului clujean sunt foarte directe şi vin în urma unor declaraţii ale europarlamentarului din ultimii ani

Dana Gîrbovan a participat zilele trecute la o emisiune TV, în care a făcut afirmaţii pe tema SIPA, dar şi despre Monica Macovei. Imediat, politicianul i-a cerut explicaţii pentru afirmaţiile făcute, iar magistratul clujean i-a răspuns pe pagina sa de Facebook că declaraţia sa făcută la televizor a fost scoasă din context şi nu reflectă afirmaţiile ei.

Fostul procuror Macovei, sfătuit să verifice înainte de a lansa acuzaţii

„Ca fost procuror, doamna Monica Macovei trebuie să știe că un minim de verificări ale informației sunt necesare înainte de a formula în spațiul public acuzații atât de grave precum cele pe care le-a făcut la adresa mea, și anume că aș intra «într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților»”, scrie Dana Gîrbovan. Şefa UNJR a folosit momentul pentru a-i adresa câteva întrebări despre SIPA fostului procuror Macovei, actual politician. „Interpelarea domniei sale mă bucură, pentru că îmi dă şansa să o întreb câteva lucruri concrete, la care aştept să-mi răspundă tocmai pentru a nu mai trăi în România «minciunilor şi dezinformărilor », cel puţin cu privire la arhiva SIPA”, scrie Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Întrebările unui magistrat pentru un fost ministru

  •  A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia?
  • Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/ DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat?
  • Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioadă au activat?
  • De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?
  • De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi?
  • Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?

Macovei evită un răspuns concret la întrebările lui Gîrbovan

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate