Scandal în Sănătate. CAS cere medicilor din Constanța să opteze între stat și privat. Universitarii refuză și cer revocarea deciziei

Scandal în Sănătate. CAS cere medicilor din Constanța să opteze între stat și privat. Universitarii refuză și cer revocarea deciziei

Municipiul Constanța și 20 kilometri din jurul orașului nu mai sunt considerate o zonă deficitară din punct de vedere al existenței unor medici specialiști, decizia fiind luată recent de o Comisie mixtă formată din reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor Constanța și Consiliului Județean. Drept urmare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a fost notificat că, în relația cu CAS, medicii trebuie să aleagă între stat și privat.

Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, George Mirel Cristescu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că decizia comisiei mixte a iscat o avalanșă de nemulțumiri. Și din partea conducerii Spitalului Județean de Urgență Constanța, speriată că ar putea rămâne fără medici care ar opta pentru privat, dar mai ales din partea cadrelor universitare care au normă întreagă la Facultatea de Medicină, o jumătate de normă cu integrare în Spitalul Județean, dar lucrează și în clinici private, după program. Conducerea CJAS susține însă că rolul ei este doar să pună în practică decizia Comisie mixte formată din cele patru entități. 

“Este o prevedere legală, un medic nu poate figura in două contracte cu CAS in două unități sanitare cu paturi. Exista de mult această prevedere dar nu a fost pusă în aplicare pentru că și municipiul Constanța era considerat zonă deficitară”, a explicat purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța, Aurelia Rădoi. Directorul CJAS Constanța, George Mirel Cristescu, a dat de înțeles că până nu de mult, când Casa era condusă de fostul director, arestat și cercetat pentru luare de mită, Comisia mixtă ar fi ocolit prevederile legale. “Știți ce s-a intâmplat cu președintele- director general al Casei de Asigurări Constanța și cu toate problemele antrenate vis a vis de spitale, șamd. Și am vrut să începem să se respecte legislația”, a subliniat Cristescu. 

Se pare insă că nu este simplu, atât cadrele universitare de la Facultatea de Medicină, peste 130, unii dintre ei deținând și clinici private care au contracte cu Casa, cât și conducerea Spitalului Județean de Urgență Constanța au cerut, și au obținut, reconvocarea ședinței Comisiei mixte. Universitarii vor să fie exceptați de la decizia Comisiei, adică să primească bani pentru serviciile medicale și pentru spitalul public și pentru clinica privată. “Conducerea universității a spus că prin măsura luată de către Comisie s-ar aduce o mare atingere procesului de invățământ și Facultății e Medicină. Că anumite cadre universitare și-ar da demisia, deci ar renunța la învățământ”, a dat lămuriri directorul CJAS Constanța, George Mirel Cristescu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

A reieșit, in plus, că Spitalul Județean are deficit de medici neurochirurgi, pediatri, psihiatri și neonatologi. Asta deși, "în baza unor criterii bine stabilite în norme" Comisia cu pricina a decis că, în 2016, municipiul Constanța nu are deficit de specialiști. Așa că, deși toți medicii constănțeni au semnat contractual cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, decizia Comisiei mixte nu a fost pusă în aplicare. Nu au optat încă dacă rămân la stat sau la privat. Și probabil că nici nu va fi nevoie. Comisia se întrunește din nou la sfârșitul lunii august când rectorul Universității Ovidius, medic de profesie, și mai mulți specialiști vor cere să fie considerați excepții. Ca și cei care fac gărzi, ca și cei care lucrează la Anestezie Terapie Intensivă, putând munci și la privat.