Editura Evenimentul si Capital

Scandal în lumea culturală. Nouă reviste literare și-au suspendat apariția. Ministrul Culturii, acuzat de scriitori că refuză să aplice legea

Florin Toma
Autor: | | 9 Comentarii | 7118 Vizualizari

Ion Caramitru, amenințat de Vlad Alexandrescu cu schimbarea din funcția de director al Teatrului Național. Nicolae Manolescu, umilit la o discuție cu ministrul

Uniunea Scriitorilor din România a luat hotărârea să suspende apariția celor nouă reviste ale sale pentru că Ministerul Culturii nu știe sau nu vrea să aplice legea care permite subvenționarea acestora.

Anul a început cu scandalul legat de felul cum va fi numit managerul instituțiilor de cultură din România. Cele mai afectate instituții se pare că vor fi teatrele, pentru că, așa cum prevede Ordonanța pregătită de Ministerul Culturii, ar putea să conducă un teatru, inclusiv Teatrul Național, oricine are studii de management.

Acum, Cultura este lovită din nou. De data aceasta este vorba de Legea 136/2015, în care se stabilesc termenii subvenţionării de către stat a publicaţiilor culturale. Legea a fost promulgată în toamna anului trecut. S-a aplicat o perioadă, dar acum Ministerul Culturii spune că nu se mai poate aplica. Urmarea:  Uniunea Scriitorilor a luat hotărârea de a suspenda apariţia celor nouă reviste ale sale, timp de două luni, până când actualul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu va găsi modalitatea de a aplica legea.

Scriitorul Florin Toma i-a scris ministrului Culturii o scrisoare impresioantă, despre soarta scriitorului la reviste culturale, publicații care, în unele cazuri, există de 100 de ani. Iar apariția lor a fost întrerruptă doar de războaie. Nu de miniștri!

„(...)Nu vă supăraţi, vă deranjez pentru Legea 136/2015, care – ştiu, vă provoacă dureri de cap – stabileşte termenii subvenţionării de către Guvern a publicaţiilor culturale, susţinute de ANUC (Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori), dând astfel apariţiilor acestor „produse culturale” – după ani şi ani de ezitări, sincope şi nesiguranţă, datorate în primul rând finanţării sinusoidale(!) – o mult aşteptată coerenţă şi o legitimă predictibilitate. (...)

Aţi fost informat, cred, la preluarea mandatului, că prevederile acestei legi au intrat în aplicare încă din toamna anului trecut – cu succes aş zice – asigurând astfel apariţiile la timp ale tuturor publicaţiilor, inclusiv cea a revistei „Viaţa Românească”, unde îmi desfăşor activitatea ca redactor. (...)Din lipsă de finanţare şi aflându-se în incapacitate de plată, Uniunea Scriitorilor din România, alături de celelalte membre ale ANUC, s-a văzut nevoită să suspende pe două sau trei luni apariţiile tuturor revistelor pe care le editează. Din rândul lor face parte şi „Viaţa Românească”, fondată, nu ştiu dacă ştiţi, în 1906 şi care şi-a suspendat apariţiile doar la vreme de război. Altminteri, niciodată. Nici măcar în timpul regimului comunist.

Aşadar, urmare a „tenacităţii” tehnocrate a Ministerului care veghează asupra sănătăţii culturii naţionale, cele 9 (nouă) reviste ale USR nu numai că nu vor apărea pe durata a trei luni, dar, totodată, nici măcar un angajat al redacţiilor acestora nu va mai primi salariu.”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate