Scandal în jurul statuii ”made in China”. Seculici către Falcă, ca de la socru la ginere: ”Nu în Piața Catedralei”

Scandal în jurul statuii ”made in China”. Seculici către Falcă, ca de la socru la ginere: ”Nu în Piața Catedralei”

Scandalul legat de amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în centrul Aradului a încins spiritele. Dincolo de anii care au trebuit lucrării să ajungă gata de amplasare, voci mai mult sau mai puțin avizate reclamă faptul că aceasta este de valoare îndoielnică, ”made in China”.

O scrisoare deschisă a fost adresată primarului Araduluio de către socrul său, arhitect de meserie. ”Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să NU amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției. Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită! Reiterez solicitarea mea adresată primarului municipiului Arad și consilierilor locali municipali: locul Monumentului Marii Uniri este lângă ansamblul modern al Consiliului Județean, nu în Piața Catedralei! Votați cu gândul la viitorul Aradului, la modul armonios, corect și la bunul gust cu care ne dorim să modelăm acest oraș pentru generațiile următoare”, a transmis, într-o scrisoare deschisă, Arh. Gheorghe Seculici, (încă) socrul ediulului arădean Gheorghe Falcă.

Coloana pe care arădenii au așteptat-o 10 ani

Arădenii au așteptat un deceniu această lucrare, pe care acum o contestă pe multe voci. Realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 a fost câștigată, în urma unui concurs, de sculptorul brașovean Florin Codre. Potrivit Wikipedia,  Florin Codre este un sculptor român, creator de artă monumentală, cascador și crescător de cai de rasă. În 1990 a fost regizorul peliculei “Șobolanii roșii”, primul film românesc realizat din inițiativă particulară după 1989. Premiul a fost de 10 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Culturii a plătit peste 2,2 milioane de euro pentru lucrare, iar Codre a ales să toarne piesele lucrării în China, pentru a beneficia de manoperă ieftină. Lucrarea are forma unei coloane împlitete, de 20 de metri înălțime, care simbolizează convergența provinciilor românești. Greutatea lucrării este de 120 de tone.

Cu statuia la DNA

În noiembrie 2010, o comisie de recepție din cadrul Ministerului Culturii a recepționat lucrarea fără s-o vadă, aceasta fiind în China. După ce coloana a fost turnată, pe bucăți, în China, artistul mai avut bani să o aducă acasă. Inițial, lucrarea trebuia vernisată pe 1 decembrie 2012. Termenul s-a amânat cu un an și nu a putut fi respectat. Prin urmare, în 2013 Ministerul Culturii a deschis un proces civil, pentru a-l obliga pe sculptorul Florin Codre să livreze lucrarea sau să restituie premiul de 10 milioane de lei plătit din bani publici pentru că a câștigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri. 

Printr-o hotărâre din 22 octombrie, 2013, a Tribunalului Bucureşti, artistul e obligat să aducă lucrarea la Arad și să o amplaseze.  Sentința a fost atacată. În iulie 2014, cazul a intrat în atenția DNA, iar o lună mai târziu sculptorul Florin Codre a declarat, pentru Mediafax, că lucrarea a fost adusă din China în Portul Constanţa şi a cerut Ministerului Culturii 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.

Potrivit contractului, sculptorul avea obligația de transport și de amplasare a lucrării la Arad (fără costuri suplimentare).

Municipalitatea a mai lansat în luna februarie a acestui an ideea amplasării Monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei, însă s-a lovit de opoziția riveranilor. O decizie în acest sens urmează să fie luată joi, în urma unei ședințe a Consiliului local. (sursa foto: Arq.ro)