Scandal în comunitatea musulmană din România pentru alegerea liderului religios

Scandal în comunitatea musulmană din România pentru alegerea liderului religios

Comunitatea musulmană se confruntă cu un scandal uriaş, izbucnit pe fondul alegerilor pentru desemnarea muftiului, liderul spiritual al Cultului Musulman din România. Ozghin Nurla, contracandidatul actualului muftiu, Iusuf Murat, este suspectat că ar fi protejatul unor persoane de etnie arabă care conduc în România mai multe asociaţii şi fundaţii islamice, funcţionând fără avizul Muftiatului Cultului Musulman.

Consiliul Sinodal al Cultului Musulman din România a decis, astăzi, amânarea cu o lună a alegerilor pentru funcţia de muftiu. ” Am acordat un timp pentru a-şi face campanie electorală, să nu existe nemulţumiri că nu le-am oferit răgaz, candidaţilor, să poată lua legătura cu comunitatea musulmană din România” a explicat deputatul Uniunii Democrate a Turcilor din România, Iusein Ibram, şeful Comisiei de validare a alegerilor. În cursă s-au înscris doi candidaţi, actualul muftiu Iusuf Murat,  38 de ani, şi imamul din comuna Cumpăna, Ozghin Nurla, 35 de ani. Acesta din urmă este fondator al Asociaţiei Musulmanilor din România, o aripă a Fundaţiei „Islamul Azi”, fostă Taiba, condusă de dr. Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy, rezident în Bucureşti.

“Nu vrem persoane care să incinte comunitatea musulmană”

Muftiul Iusuf Murat, un contestatar consacrat al fundaţiei Taiba,  pune la îndoială intenţiile contracandidatului său, Ozghin Nurla, care ar fi sprijinit de către dr. Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy. “Comunitatea musulmană mi-a cerut într-un mod foarte clar să nu las Muftiatul pe mâna unor ONG-uri care au fost cercetate de către procurorii DIICOT. Chiar şi membrii comunităţii arabe mi-au spus că această persoană care incită comunitatea şi aduce provocări în sânul comunităţii musulmane nu reprezintă decât 1% din musulmanii care sunt în Bucureşti şi care sunt de etnie arabă”, spune muftiul Iusuf Murat. El susţine că Muftiatul Cultului Musulman din România nu şi-a închis niciodată porţile comunităţii arabe, aşa cum s-ar zvoni. “ Proiectele noastre cu ambasadele statelor arabe la Bucureşti sunt cunoscute. Avem chiar o colaborare foarte bună cu alte asociaţii religioase cât şi cu persoane fizice din cadrul comunităţii musulmane de etnie arabă. E simplu, trebuie să respectăm legislaţia din România”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesaje pe facebook pentru înfiinţarea altui Muftiat

Scandalul a luat amploare după ce liderul fundaţiei “Islamul Azi”, dr. Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy, a postat pe facebook un mesaj prin care îndeamnă musulmanii din România să înfiinţeze un alt Muftiat. “Musulmanii care sunt daţi deoparte de actualul muftiu, nu au decât să formeze un alt muftiat care să îi reprezinte.  Actualul muftiu nici un ştie câţi musulmani sunt în România. De aceea avem nevoie de un alt muftiu care uneşte, nu dezbină. Să începem demersurile legale pentru a construi acest corp nou.. Inshallah, faceţi mult dua. (rugăciune)!”. Muftiul Iusuf Murat pare şocat. „Chiar a făcut un apel că trebuie “un sânge proaspăt”. Sunt cuvinte care deja nu sunt adecvate unui musulman, darămite unui cler. Că el aşa se intitulează, că este clerul musulmanilor şi vorbeşte în numele comunităţii musulmane”. Muftiul Iusuf Murat a informat Secretariatul de stat pentru Culte asupra mesajelor susţinătorului contracandidatului său.

“E ca şi cum ai propune o altă Patriarhie”   În România, conform legilor în vigoare, nu se poate infiinţa un alt Muftiat. “Propunerea acestui domn are aceeaşi valoare ca şi cum eu aş propune înfiinţarea unei noi Patriarhii în România” a declarat preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, Gelil Eserghep, membru al Consiliului Sinodal al Cultului Musulman. “În plus, legea Cultelor spune că trebuie să schimbi mărturisirea de credinţă. Dar dacă eşti musulman, musulmanii peste tot în întreaga lume au o singură mărturisire de credinţă şi nu o poate schimba nimeni” adaugă muftiul Iusuf Murat, precizând că preşedintele fundaţiei “Islamul Azi”, dr. Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy, nu este ceăţean român.

Musulmanii din România promovează convieţuirea interetnică şi interreligioasă

Activităţile fundaţiei “Islamul Azi” precum şi ale asociaţiilor musulmane, “cu aceeaşi membri fondatori”, ar consta şi în editarea unor lucrări, suspecte, despre Islam, în limba română. “Au venit cu ideea, în cărţile lor, că vor stat islamic, că Alianţa Nord Atlantică este impotriva civilizaţiei islamice. Una dintre lucrări se numeşte “Islamul şi celălalt . Cine pe cine recunoaşte şi cine pe cine contestă”, editată de fundaţia Taiba.  “Traduc cărţi care nu fac altceva decât să-şi împrăştie, în cadrul comunităţii musulmane din întreaga lume, doar partea ideologică a Islamului. Eu, în România nu pot să-mi permit să spun unui creştin cine pe cine recunoaşte. În România niciodată nu va fi o astfel de situaţie, nu va exista un astfel de prozelitism. Aici, mai ales în zona noastră, Dobrogea a fost şi a rămas un model de convieţuire interetnic şi interreligios, pe care noi încercăm să-l promovăm, dar cu astfel de materiale acest model poate avea de suferit”, comentează Iusuf Murat.

“Nu există lege care să oblige fundaţiile islamice să funcţioneze cu avizul Muftiatului”

Preşedintele Fundaţiei Islamul Azi, dr. Abu Al Ola Nagi Al-Ghithy, nu a putut fi contactat. Contracandidatul muftiului, imamul Ozghin Nurla, este absolvent absolvent al Facultăţii de Drept şi al Colegiul de institutori Kemal Ataturk.  „Acum sunt imam în comuna Cumpăna şi consilier juridic la o firmă” a declarat el pentru EVZ. În programul său, Ozghin Nurla vrea, din partea Muftiatului, mai multă transparenţă faţă de imami şi faţă de societatea civilă, precum şi salarii mai mari pentru imamii care slujesc în lăcaşele de cult din ţară. Spune că nu mai activează în nicio  asociaţie sau fundaţie cu caracter religios. „Am fost membru fondator al Asociaţiei Musulmanilor din România al cărei preşedinte este, încă, naşul meu. Muftiul are o imagine greşită despre aceste asociaţii, activitatea lor mi se pare normală. Şi sunt de acord ca activitatea acestor asociaţii, şi funcţionarea lăcaşelor de cult, să aibă avizul Muftiatului. Dar nu există un cadru legal, în momentul de faţă, care să oblige aceste asociaţii şi fundaţii să ia avizul respectiv. Deci nu e vina mea”, a explicat candidatul pentru şefia Cultului Musulman din România, Ozghin Nurla.