UPDATE. Scandal diplomatic. India cere SUA să-și retragă un oficial din ambasadă

UPDATE. Scandal diplomatic. India cere SUA să-și retragă un oficial din ambasadă

Diplomata indiană a cărei arestare a provocat luna trecută o scurtă criză diplomatică a părăsit, ieri, Statele Unite, în aceeaşi zi în care un juriu pronunţa inculparea sa, a anunţat procurorul general din Manhattan.

UPDATE ora 14.50: India a cerut Statelor Unite să-și retragă un oficial din ambasada la New Delhi, după scandalul legat de arestarea unui diplomat indian la New York, relatează BBC.

Devyani Khobragade se află în drum spre casă, după ce i s-a cerut să părăsească SUA, pentru că a fost inclupată pentru fals și fraudă. Ea a fost arestată la New York, fiind acuzată de fraudă și plata prea mică a menajerei sale pe care a adus-o din India. India a cerut ca autoritățile dela Washington să-i prezinte scuze, după ce diplomatul a fost înătușat și i s-a făcut percheziție corporală, și a refuzat să-i ridice imunitatea. Khobragade a negat toate acuzațiile ce i s-au adus.  Washingtonului i s-a cerut acum să retragă de la post, din New Delhi, un diplomat „de rang egal”, potrivit sursei citate. Anunțul procurorului american „Un juriu a inculpat-o pe Devyani Khobragade, pentru cele două capete de acuzare - fraudă cu viza şi fals în declaraţii”, a declarat procurorul Preet Bharara într-un e-mail, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Cu toate acestea, nu va fi nevoie să se organizeze înfăţişarea în faţa instanţei pentru această inculpare. Am înţeles că acuzatei i s-a oferit recent imunitate diplomatică şi că astăzi (joi) a părăsit Statele Unite”, a adăugat procurorul, în acest e-mail, trimis judecătorului care se ocupa de dosar.

Misiunea diplomatică a Indiei la Naţiunile Unite a refuzat orice comentariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Devyani Khobragade, consul general adjunct la New York, a fost arestată pe 12 decembrie pe când îşi ducea copiii la şcoală şi reţinută timp de 48 de ore. Justiţia americană a acuzat-o că şi-a exploatat bona, tot de origine indiană, că a minţit şi a falsificat documente pentru a îi obţine acesteia o viză de lucru. În timpul detenţiei, diplomata a fost percheziţionată corporal, fapt ce a stârnit indignarea autorităţilor de la New Delhi, care au luat măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, în special împotriva diplomaţilor şi ambasadei americane în India.