Editura Evenimentul si Capital

Scade salariul mediu. MOTIVUL: PRODUCȚIE SLABĂ, ÎNCASĂRI MICI

Autor: | | 0 Comentarii | 1656 Vizualizari

Câştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniul fabricării produselor din tutun, cu 41,1%, respectiv cu 32,4% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

O scădere între 10,0% şi 22,5% a fost consemnată în activităţi de editare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare.

De asemenea, a fost o diminuare a câştigurilor, între 4,5% şi 10%, în domeniul fabricării altor produse din minerale nemetalice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, telecomunicaţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea şi distribuţia apei, extracţia minereurilor metalifere.

Un alt motiv al scăderii salariului mediu nominal net cu 2,8% în februarie faţă de luna precedentă, la 2.236 lei, este acordarea, în lunile precedente a primelor ocazionale şi a nerealizării producţiei, cea mai mare diminuare fiind consemnată în sectorul fabricării produselor din tutun, cu 41%, la 3.809 lei.

În luna februarie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de luna ianuarie 2017, ca urmare a acordării în lunile precedente a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

”Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 5.631 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.351 lei). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,5%. Indicele câştigului salarial real a fost de 97,3% pentru luna februarie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 170%, cu 4,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2017”, informează INS.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de aplicarea prevederilor legale, precum şi de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X