Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Savarinele, bijuteriile prăjiturilor. Inventate de bunicile poloneze, desăvârșite de patiseri pentru regi

Invariabil, din galantarele cofetăriilor, prima prăjitură care face cu ochiul atât adulților cât și copiilor este bătrâna, dar foarte proaspăta savarină FOTO: FOTO ADI PÎCLIȘAN
Autor: | | 1 Comentarii | 2051 Vizualizari

Nu există cofetărie, oricât de rafinată, sau de populară ar fi , să nu vândă deliciul superlativ al orcărei copilării, prăjitura supremă, savarina. Greu de găsit vreun adult pentru care paradisul pierdut al copilăriei să nu aibă gustul unic și aroma inconfundabilă ale acestui minunat desert

Un aluat pufos, crescut cât un ionatan cu coroană, bine însiropat în rom dulce, tăiat parțial în două, pe lat și umplut cu frișcă. Să nu uităm, cu un moț de dulceață, neaparat roșie, în frunte. Arată ca o coroană princiară, cu aur, alb și roșu. Are o poveste care începe în bucătăriile bunicilor poloneze, trece pe la regele care și-a măritat fata cu Ludovic al XV-lea, și abia un veac mai târziu a primit un nume inspirat, în onoarea celui mai celebru gastronom și scriitor francez al vremii.

Totul începe în Evul Mediu

Inventată de o bunică, în Polonia secolului al XIV-lea, savarina era inițial departe de cea ce savurăm azi: un simplu aluat dospit, copt în formă cilindrică și garnisit cu fructe uscate.

I-a fost preparată și regelui Stanislas Leszczynski, un mare amator de dulciuri. Fostul rege al Poloniei și socru al lui Ludovic al XV-lea, a strâmbat din nas: prăjitura era „prea uscată” pentru gusturile regale, astfel că bucătarul personal, Nicholas Stohrer, a venit cu ideea de a aromatiza desertul și de a-l stropi cu vin de Malaga (în epocă romul era considerat băutura borfașilor, și nu se preta să ajungă la papilele gustative regale).

Regele a botezat prăjitura „Baba”, referindu-se exact la bunicuțele care au inventat- o.

Ceva mai târziu, în 1725, Nicholas Stohrer ajunge la Paris, odată cu Marie, fiica lui Leszczynski, care s-a măritat cu Ludovic al XV-lea. După cinci ani, deschide prima patiserie din capitala Franței, pe Rue Montorgueil 51, astăzi un stabiliment declarat monument istoric. Aici servește „ baba ” – bătrâna brioșă uscată, stropită cu vin de Malaga, parfumată cu șofran și servită cu cremă de patiserie (ouă, lapte și vanilie).


Minunata savarină are o poveste demnă de un roman. O banală și anostă prăjitură din Polonia secolului XIV s-a transformat într-o regină a cofetăriilor


Prăjitură - omagiu

În 1844, trei frați patiseri, Arthur, Augustus și Narcissus Julien, care își făcuseră ucenicia în patiseria deshisă de bucătarul regelui polonez, au desăvârșit vechea „baba”. Au copt un aluat pufos, moale și l-au însiropat cu o licoare secretă creată de Augustus. Numele prăjiturii a fost un omagiu adus celebrului gastronom și scriitor francez Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826): „Le savarin”. Ceva mai încolo, Pierre Lacam (1836- 1902), în Memorialul istoric și geografic al patiseriei, desecretizează rețeta siropului păstrată sub cheie de Augustus Julien. Acesta conținea apă, zahăr, zahăr vanilat, Kirsch, apă de trandafiri anisette, apă de marască, mentă, flori de portocale, pelin, ulei de migdale amare și absinth. Frații Julien au copt savarina într-o formă specială (un cilindru metalic cu alt cilindru în mijloc).

Rețeta

Ingrediente: 6 ouă, 7 linguri pesmet, 6 linguri zahăr, sare (aluat); 2 pahare de apă, 1 pahar de zahăr, rom sau esență de rom după gust (sirop); 500 ml smântână dulce, 2 linguri zahăr pudră (frișcă); dulceață pentru ornat.

Preparare: Gălbe nușurile se amestecă cu 3 linguri de zahăr, până se albesc într-o cremă fină. Albușurile se bat spumă tare cu praful de sare și celelate 3 linguri de zahăr, până la dizolvarea cristalelor. În crema de gălbenușuri se adaugă, pe rând, pesmetul, spuma albușurilor și se amestecă omogen. Aluatul are textura unei spume. Formele se ung cu unt și se tapetează cu făină, se umplu cu aluat și se coc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, timp de 15 minute (se face testul cu scobitoarea – dacă introdusă în savarină aceasta iese curată, prăjiturile sunt gata). Între timp se fierbe apa cu zahărul pentru sirop, și se adaugă romul. Savarinele se scot fierbinți din forme și se scufundă scurt în sirop, dintr-un gest.



Se bate frișca foarte tare și se îndulcește cu zahărul pudră. Când savarinele s-au răcit se taie un căpăcel fiecăreia, deschizătura rezultată se umple cu frișcă, iar „căpăcelul” se unge cu dulceață apoi se așează deasupra umpluturii. Prăjiturile se servesc reci, după ce au stat la frigider.




Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
11:13 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 07:36 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 07:30 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 07:16 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate