Editura Evenimentul si Capital

Savanţii americani: Zika are “potenţial pandemic exploziv”

Virusul e deja prezent în 21 din cele 55 de state ale continentului american şi în şase ţări europene
Autor: | | 5 Comentarii | 890 Vizualizari

Mai mulţi savanţi americani solicită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să acţioneze neîntârziat împotriva virusului Zika care ar avea un “potenţial pandemic exploziv”. În apelul publicat într-un jurnal medical din SUA, specialiştii americani atrag atenţia OMS să ţină cont de ce s-a întâmplat în cazul Ebolei şi să convoace de urgenţă o reuniune a experţilor în boli, relatează BBC. Savanţii mai spun că, în cel mai fericit caz, un vaccin ar putea fi gata de testare în aproximativ doi ani, dar ar putea să mai treacă cel puţin un deceniu până ca oamenii să poată fi vaccinaţi.

Potrivit unui articol publicat de Daniel R Lucey şi Lawrence O Gostin în Journal of the American Medical Association, lentoarea cu care OMS a acţionat în cazul crizei produse de Ebola a dus la pierderea a mii de vieţi. Cei doi atrag atenţia că o catastrofă similară pândeşte şi în cazul virusului Zika dacă organizaţia nu se mobilizază cât mai curând posibil. “Trebuie organizate întruniri pentru a putea cataliza atenţia opiniei publice internaţionale, strângerea de fonduri şi, mai ales, cercetarea în domeniu”, afirmă cei doi specialişti.

Potrivit OMS virusul e deja prezent în 21 din cele 55 de state ale continentului american. Virusul  a fost, de asemenea, confirmat în şase ţări ţări europene: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Elveţia şi Danemarca.

Virusul Zika îşi trage numele dintr-o pădure de pe malul lacului Victoria din Uganda, ţară africană unde a fost reperat pentru prima dată în 1947 la o maimuţă. Primul caz uman de contaminare datează din 1968 afirmă OMS iar până în 2007 nu se înregistraseră oficial decât 40 de cazuri în toată lumea. Zika s-a dezvoltat mai întâi în Africa prin înţepătura unui ţânţar-tigru pe nume Aedes Aegypti. Ulterior el s-a extins pentru a atinge treptat şi alte continente.

Nu există nici tratament nici vaccin contra acestui virus. Simptomele sunt de cele mai multe ori de tip gripal – febră şi dureri de cap – asociate cu erupţii cutanate. In 80 la sută din cazuri infecţia cu Zika trece neobservată.

În Europa prezenţa sa nu se datorează neapărat prezenţei ţânţarului. Pentru transmiterea virusului e suficient ca o persoană infectată – fără să ştie - revine aici şi este înţepată de un ţânţar care apoi înţeapă pe altcineva.

Specialiştii spun însă că dacă apariţia în Europa era previzibilă, nimic nu-i îndreptăţeşte să prezică o epidemie masivă de Zika pe bătrânul continent.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate