Lupta pentru PUTERE: 107 miliarde de dolari din lupta ANTICORUPȚIE. Prinții au plătit bani grei pentru a fi liberi

Lupta pentru PUTERE: 107 miliarde de dolari din lupta ANTICORUPȚIE. Prinții au plătit bani grei pentru a fi liberi

O campanie anticorupție din Arabia Saudită a generat venituri de circa 106,7 miliarde de dolari în înțelegerile încheiate, a anunțat procurorul general.

Șeicul Saud al-Mojeb a declarat că 56 din cei 381 de oameni chemați pentru a fi interogați, din 4 noiembrie până acum, rămân în arest.

Ceilalți au fost achitați sau și-au recunoscut vinovăția și au predat proprietăți, au plătit bani sau acțiuni sau alte bunuri, a spus el, conform BBC.

Șeicul Mojeb nu a nominalizat pe nimeni, dar printre cei arestați și care s-au trezit cu proprietățile confiscate se numără prinți, miniștri și oameni de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele zile, investitorul miliardar Prințul Alwaleed bin Talal și Alwalid al-Ibrahim, proprietar al rețelei arabe de releviziune prin satelit MBC, au fost eliberați din arest - după ce au fost reținuți în Hotelul Rizt-Carlton din cartierul diplomatic al capitalei Riad.

Ambii au insistat că sunt nevinovați, dar surse oficiale saudite au spus că ei au fost de acord să încheie o înțelegere financiară cu procuratura, după ce au admis „anumite încălcări” ale legii.

Printre cei eliberați se mai numără Prințul Miteb bin Abdullah, unul dintre fiii fostului rege Abdullah, care ar fi predat mai mult de un miliard de dolari în bunuri, și ministrul de stat Ibrahim al-Assaf, care ar fi fost achitat.

Șeicul Mojeb a declarat că „a refuzat să încheie acorduri” cu 56 de persoane, care încă sunt în arest, din cauza „altor cazuri penale sau pentru a continua anchetele”.

Aceștia vor fi transferați din hotelul care se va redeschide pentru clienți, luna viitoare.

Săptămâna trecută, ministrul de Finanțe, Mohammed al-Jadaan, a spus că banii recuperați prin acorduri vor fi folosiți pentru a finanța un program de 13,3 miliarde menit să ajute cetățenii saudiți să facă față creșetrii costurilor vieții.

Măsurile anticorupție sunt supervizate de Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, fiul de 32 de ani al Regelui Salman, care a respins ca „ridicole” afirmațiile analiștilor că este vorba despre o preluare a puterii.

El susține că mulți dintre cei arestați au promis că se aliază cu el, încă de când a devenit, se pare, moștenitor al tronului, în iunie.