Editura Evenimentul si Capital

Satul ciudat din Burkina Faso. Oamenii cred în ceva inedit

Clădirile cu cele mai frumoase ornamente nu sunt locuite
Autor: | | 2 Comentarii | 1264 Vizualizari

În Burkina Faso, la baza unui deal din savana vest-africană se află un sat circular a cărui arhitectură ar putea uimi orice vizitator. Aşezarea are o suprafaţă de 1,2 hectare şi este reşedinţa liderului şi a nobilimii tribului Kassena. Această populaţie trăieşte aici încă din secolul al XV-lea, ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai vechi grupuri etnice din întreaga ţară.

În anul 2009, Rita Willaert posta pe site-ul Flickr poze din călătoria sa în satul Tiébélé din Burkina Faso. Belgianca a găsit atunci o aşezare extrem de izolată şi destul de conservatoare faţă de vizitatori, cel mai probabil din motiv pentru a-şi păstra intacte tradiţiile. Tocmai din această cauză, cei interesaţi să transforme satul într-o destinaţie turistică întâmpină obstacole greu de depăşit.

Din lut

În acelaşi an, bloggeriţa Olga Stavrakis călătorea împreună cu grupul său în Burkina Faso, descoperind satul recunoscut drept “capitală” a comunităţii Kassena.  Printre locuitorii satelor din acestă zonă se numără atât musulmani, cât şi animişti (persoane care cred în puterea fenomenelor naturii, prin învestirea acestora cu atribute umane).  În Africa de Vest, reşedinţele regale nu arată aşa cum suntem obişnuiţi. În Tiébélé, „curtea regală” este constituită din clădiri realizate din lut, a căror tencuială este decorată cu motive geometrice, pentru a le diferenţia de locuinţele celorlalţi locuitori ai satului.

Clădirile cu cele mai frumoase ornamente nu sunt locuite, ele având rolul de mausoleuri. Aceste structuri adăpostesc rămăşiţele celor decedaţi, care, conform tradiţiei locale, trebuie să se odihnească în imediata apropiere a celor vii.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate