„Sarea pământului”, o călătorie cu fotograful Sebastião Salgado
- Loreta Popa
- 11 martie 2015, 12:59
„Le Sel de la terre / Sarea pământului” (The Salt Of The Earth, titlul în engleză), filmul biografic despre fotograful Sebastião Salgado, în regia lui Wim Wenders (Pina, Buena Vista Social Club, Faraway, So Close!) şi Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, va intra în cinematografele din România din 20 martie 2015, distribuit în România de Independenţa Film.
Pelicula a fost nominalizată la Oscar 2015 pentru „Cel mai bun film documentar”, a luat Premiul César 2015 pentru aceeaşi secţiune şi a obţinut Un Certain Regard - Premiul Special al Juriului la Cannes 2014.
Le Sel de la terre / Sarea pământului este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a doi regizori: Juliano Ribeiro Salgado, fiul fotografului, care în ultimele călătorii l-a şi însoţit pe tatăl său, ca să afle motivele pentru care acesta a fost mai mult plecat de-acasă, și Wim Wenders, celebrul regizor german triplu nominalizat la Oscar pentru filmele sale documentare, el însuşi fotograf şi mare admirator al operelor lui Salgado. Interviurile cu artistul au avut loc în Paris. Locaţiile din care provin înregistrările video şi o parte din fotografii sunt: tribul Yali din Yalimo, Papua (Indonezia), Wrangel Island (Russia), oraşul de baştină al fotografului Aimores, Minas Gereis (Brazilia), Vitoria, Espirito Santo (Brazilia) şi tribul Zo’é din Para (Brazilia).
Un documentar filmat într-o manieră specială
Regizorul Win Wenders recunoaşte că îi ştie opera lui Salgado de aproape 25 de ani. În urmă cu mult timp a cumpărat două fotografii care l-au mişcat, le-a înrămat şi le-a așezat deasupra birolui său, unde sunt și azi. Inspirat de aceste fotografii, Wenders i-a vizitat ulterior o expoziţie a lui Salgado (cea numită „At Work” - n. red.). Însă personal cei doi se cunosc doar de cinci-şase ani.
„Ne-am cunoscut la atelierul său din Paris”, spune Win Wenders. „Mi-a făcut turul studioului şi în special mi-a prezentat ultimul şi cel mai mare proiect al său: Genesis. La următoarea noastră întâlnire am descoperit că amândoi suntem mari microbişti. Am discutat şi despre fotbal, dar şi despre fotografie, în general. Într-o zi, m-a întrebat dacă n-aş vrea să-l însoţesc pe el şi pe fiul lui într-o călătorie, ceva fără un scop precis, dar pentru care ar fi avut nevoie de un punct de vedere obiectiv de la cineva neimplicat”.
Regizorul german, acum în vârstă de 70 de ani, hotărâse să-i însoţească pe cei doi, tată şi fiu, în cel puţin două „misiuni” mari: în nordul Siberiei şi într-o expediţie cu balonul în Namibia. Din păcate, Wenders n-a mai putut călători, din motive de sănătate, astfel încât interviurile au fost realizate în Paris. Însă folosind o metodă specială: Win Wenders l-a filmat pe artistul fotograf printr-un ecran semitransparent pe care a proiectat cele mai importante fotografii ale brazilianului. Astfel, acesta vorbeşte din interiorul propriilor opere de artă, adresându-se atât spectatorilor, cât şi imaginilor create de el.
„În timpul primelor interviuri am apărut şi eu în cadru”, spune Wenders. „Dar pe măsură ce avansam, mi-am dat seama că eu ar cam trebui să dispar şi să las tot spaţiul lui Sebastião şi, nu în ultimul rând, fotografiilor. Opera trebuie lăsată să vorbească de la sine. Fotografiile le-am ales împreună, pe măsură ce Sebastião îşi depăna povestirile din călătoriile sale. Au fost ore întregi de selecţie…”
Una din caracteristicile fotografiilor lui Sebastião Salgado este că foloseşte mereu metoda alb-negru. Regizorul Win Wenders a folosit şi el alb-negrul în câteva din filmele sale. „Mă identific total cu modul în care Salgado foloseşte albul şi negrul. O parte din film chiar l-am tras special alb negru, ca să se potrivească cu fotografiile lui. La un moment dat am atins acest punct într-unul din interviuri. În final însă, am hotărât să nu introducem în film acea discuţie. Eu am simţit că latura aceasta a operei sale poate fi înţeleasă şi fără a necesita explicaţii suplimentare”, spune Wenders.
În ultimii 40 de ani, Sebastião Salgado a străbătut continentele în căutarea umanităţii în continuă schimbare. A fost martorul câtorva evenimente majore ale istoriei noastre recente: conflicte internaţionale, foamete şi exod. De data aceasta, el pleacă în descoperirea unor teritorii virgine, a unei faune şi flore sălbatice, şi a unor peisaje grandioase, ca parte a unui proiect fotografic tribut pentru frumuseţea planetei. „Le Sel de la terre / Sarea pământului / The Salt Of The Earth" (2014) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.