Editura Evenimentul si Capital

Șapte minciuni legate de transplantul pulmonar la „Sfânta Maria” | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Așa arată o sală de operație destinată transplantului la „Sfânta Maria" FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 6 Comentarii | 2619 Vizualizari

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, locul unde a fost acreditat singurul centru de transplant pulmonar din România, contestă concluziile inspecției sanitare ordonate de Ministerul Sănătății la unitatea medicală din București. „Minciuni ordinare și fraze scoase din context! Și voi demonstra acest lucru”, promite dr. Narcis Copcă

La începutul acestei săptămâni, timp de două zile, o echipă de inspectori sanitari, formată din trei doctorițe provenite din județe diferite, a luat la puricat Spitalul Sfânta Maria. N-a fost o surpriză pentru nimeni, se consuma încă un episod din războiul absurd dintre ministrul Vlad Voiculescu și managerul Narcis Copcă.


FOTO;Stația de sterilizare de la Spitalul Sfânta Maria arată ireproșabilÎn raportul oficial înaintat Ministerului Sănătății, raport pe care EVZ vi-l prezintă în exclusivitate, Inspecția Sanitară de Stat și-a prezentat observațiile, observații pe care, susține Narcis Copcă, reprezentanții Ministerului Sănătății le-au interpretat după bunul plac, cu intenția de a demonstra că la Sfânta Maria nu se poate efectua transplant pulmonar, după care, vineri, le-au dat publicității.

Iritat și exasperat totodată de această luptă care nu ajută cu nimic pacienții, dr Narcis Copcă ne-a declarat: „Voi demonta punct cu punct aceste observații/acuzații, aceste minciuni, aceste fraze scoase din context. Așadar, să le luăm punctual:

1. Raportul Ministerului consemnează cu nu avem medic infecționist. Fals grosolan! Doamna doctor Sabina Vintilă este angajată la noi încă din luna februarie a acestui an. Doar că atunci se numea Schiopu, nu se căsătorise încă. Eh, doamna infecționist este trecută inclusiv în dosarul de acreditare pentru centrul de transplant. De altfel, o voi prezenta mâine (n.r. - astăzi) în fața țării, într-o conferință de presă. Oameni buni, infecționistul chiar există!

2. Raportul Ministerului susține că n-avem, în realitate, laborator. O tâmpenie! Au scos-o din context. Avem la dispoziție un laborator, la subsol, funcțional 24 de ore din 24. Să vă mai spun că este funcțional încă din 2004? Cum credeți că realizam 40 de transplanturi de ficat? Așa, pe genunchi, fără analize, fără nimic? Doar că, normal, Spitalul Sfânta Maria are o colaborare cu acest laborator aflat în incinta unității noastre. Este o chestiune de management, al cărei scop este economisirea banilor. Dacă știam că ministrul returnează 60.000.000 de euro la bugetul de stat, i-aș fi cerut mai demult bani, să fac laborator propriu la Sfânta Maria. Nu mi-a trecut prin cap că s-au terminat toate problemele medicale din România, iar ministrul dă banii înapoi.

3. Tot oamenii de la minister au concluzionat că n-avem stație de sterilizare. O aberație! Avem stație centrală de sterilizare, cu plasmă rapidă. Ba avem o stație rară, cu două aparate - unul în funcțiune, iar celălalt ținut de rezervă. În caz că se întâmplă ceva cu primul, să intre imediat în funcțiune celălalt.

4. Am fost acuzați că navem pneumologi. Aici e și mai groasă! Avem contracte semnate cu pneumologii de la Spitalul Colentina. Mai precis, ei au contract și la Colentina, și colaborare cu noi. Echipa este condusă de Daniela Gologanu și Marius Balea. Doctorii aceștia au fost instruiți la Hanovra, știu cu ce se mănâncă pneumologia. În plus, pot fi la dispoziția noastră oricând, pentru că echipa lor cuprinde mai mulți medici, care pot acoperi urgențele. Să vă mai spun ceva. De exemplu, un pacient transplantat are nevoie de o bronhoscopie, pentru că din șase în șase luni trebuie să vină la control. Eh, bronhoscopia poate fi făcută atât la noi, cât și la Colentina. Important este că avem acești specialiști.

6. Idioțenia cu liftul - au concluzionat inspectorii că ar fi mai bine să schimbe circuitul lifturilor, pentru că unul e mai mare și ar intra mai bine targa cu pacientul, iar altul e mai potrivit pentru transportul lenjeriilor murdare. Naiba știe! La următoarea inspecție, se va schimba iar circuitul.

7. Infecțiile nosocomiale - aici au răsturnat totul. În loc să ne felicite că suntem printre puținele spitale care raportăm infecțiile nosocomiale, ei ne dau la cap! Problema în România e că ele nu sunt raportate, se dau cifre de cinci ori mai mici. Noi avem medic epidemiolog care le depistează, le izolează, apoi le elimină. Dar nu se poate totul dintr-o dată, pentru că infecțiile apar mereu. Pacienții vin cu ele de acasă, de pe stradă, ca la orice spital.

Faptul că raportul Inspecției Sanitare a fost interpretat nu mă miră, dar gândiți-vă că acele doamne doctorițe venite în control n-au aplicat nici măcar un leu amendă Spitalului Sfânta Maria, situație rarisimă. În fine, pe mine mă doare altceva. Cum e posibil ca în Ungaria medicii care se ocupă de transplantul pulmonar să primească tot sprijinul, să fie încurajați, iar la noi să fie amenințați cu pușcăria? Și ei erau în același stadiu ca și noi la un moment dat... Chiar mă doare acest lucru”.A folosit ministrul Sănătății Corpul de Control în interes personal?

Doctorul Narcis Copcă a mai dezvăluit un aspect uluitor: „Ministrul Vlad Voiculescu a folosit Corpul de Control în scop personal! Săptămâna trecută a solicitat copii de pe niște foi de observație de la Spitalul Elias, iar Corpul de Control i le-a furnizat. E ilegal! Nu intră în atribuțiile Corpului de Control așa ceva. Doar Colegiul Medicilor sau alte organe abilitate pot solicita acest lucru. Și asta doar în anumite condiții, cu anumite argumente. Vlad Voiculescu se simte încolțit și vrea să-și construiască apărarea. Mai grav este că a făcut acest lucru după ce a aflat că pe numele lui a fost întocmită o plângere penală pentru abuz în serviciu. I se impută moartea unui pacient care avea nevoie de plămâni”.


FOTO: Acesta este procesul verbal întocmit de inspectorii sanitari în urma controlului efectuat la Spitalul Sfânta Maria


Cu ce-l are la mână Vlad Voiculescu pe dr Ioan Cordoș

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X