Șapte beneficii terapeutice ale cărților de colorat pentru adulți | Cu românul la psiholog

Șapte beneficii terapeutice ale cărților de colorat pentru adulți | Cu românul la psiholog

Cărțile de colorat au devenit cele mai recente tendințe și, spre deosebire de alte capricii, acestea sunt cu adevărat folositoare pentru că îndepărtează stresul și anxietatea. Ca hobby sau ca parte a unei terapii, coloratul este o activate la îndemâna oricui și are multe beneficii

Unul dintre primii oameni de știință care au studiat beneficiile terapeutice ale coloratului pentru adulți a fost Carl Jung. El a studiat colorarea mandalelor încă din prima jumătate a secolului al XX-lea, acesta folosind mandalele (forme ce conțineau cercuri concentrice și modele geometrice în ele) pentru pacienții săi, iar în timp a constatat că această activitate i-a ajutat pe pacienții săi să devină mai calmi și mai relaxați.

Cărțile de colorat pentru adulți ajută în mod clar în mai multe scopuri, care sunt benefice. Ele pot fi folosite în scop terapeutic, de relaxare, de calmare, de rezolvare a problemelor și de organizare. După cum se poate vedea, ele sunt extrem de eficiente din mai multe motive, iar ideile din spatele lor au trecut testul timpului, chiar dacă în România sunt percepute ca fiind mofturi.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Câteva beneficii ale acestor cărți care ne pot veni în ajutor

1. Ajută la stimularea simultană a celor două emisfere cerebrale

Coloratul implică logica și creativitatea. Când folosim logica pentru a alege o culoare, pentru o anumită formă sau model, vom activa partea analitică a creierului. Pe de altă parte, atunci când vom alege să amestecăm și să potrivim culorile, vom activa latura creativă a creierului. Acest lucru ajută la includerea ambelor zone ale cortexului cerebral care controlează și ajută la coordonarea abilităților motorii fine.

2. Ne ajută să intrăm în contact cu copilul din noi

De fiecare dată când colorăm avem ocazia să stăm cateva minute împreună cu copilul din noi… Este o întâlnire specială care aduce cu sine amintiri, stări și emoții, de cele mai multe ori vindecătoare!

3. Are efecte similare cu meditația

Psihologii clinicieni din Europa consideră că, în timp ce colorăm, în creier are loc un proces similar meditației de yoga. Gradul de relaxare este suficient de mare, mintea ne este eliberată de gânduri negative și de problemele cotidiene astfel putem experimenta o stare similară meditației.

4. Reduce anxietatea

Anxietatea și atacurile de panică provoacă multe simptome, inclusiv: gânduri legate de moarte, îngrijorarea excesivă, greață, dureri de cap, frisoane, febră, insomnie etc. Prin exprimarea artistică, mulți pacienți ajung într-o stare de relaxare într- un mod plăcut și rapid.

5. Dezvoltă creativitatea

Aceste cărți de colorat pentru adulți oferă mai multe variante pentru cei care le colorează. Fie că alegem să desenăm conturul cu o culoare și mijlocul cu alta, până la combinațiile de culori și până la modul în care trasăm liniile sau cercurile cu care umplem spațiile goale, toate acestea ajută la dezvoltarea creativității.

6. Dezvoltă abilitatea de a te concentra în orice condiții

În momentul în care ne apucăm de desenat, creierul se focusează asupra desenului și, în felul acesta, nu ne mai gândim la problemele stresante de zi cu zi. Această detașare de stresul cotidian educă, în timp, abilitatea de concentrare în orice condiții.

7. Dezvoltă dexteritatea

Desenele pentru adulți sunt mult mai migăloase decât desenele pentru copii. Este o adevărată provocare respectarea liniilor și a detaliilor, iar în timp ne putem dezvolta această abilitate care ne poate servi atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi.