Editura Evenimentul si Capital

Sanda Marin, O legendă a gastronomiei

Sanda Marin cu nepoata sa Merișor, în 1940 FOTO: ARHIVA EDITURII HUMANITAS
Autor: | | 2 Comentarii | 2320 Vizualizari

O cunoștință veche a multor generații de gospodine din România, care s-au inspirat din rețetele și sfaturile ei publicate în volumul intitulat, simplu, „Sanda Marin – Carte de bucate”

Sanda Marin și cartea sa au născut multe legende: s-a spus că ea ar fi fost un bărbat, de fapt, un bărbat, că nu a existat sau că e o carte cu autor colectiv. Sanda Marin a existat. A fost fiică de președinte al Academiei Române! Cecilia Maria Zapan (n. Simionescu) s-a născut în decembrie 1900 la Iași. Lica (acesta era numele ei de alint) s-a căsătorit cu Mihai Zapan, și au avut o fermă în zona pădurii Băneasa, aflăm din cartea „Sanda Marin – Carte de bucate”, publicată de Editura Humanitas.

A semnat cu pseudonim

„La începutul anilor 1930, Cecilia Maria Zapan, nemulțumită de cărțile de bucate care existau pe atunci în România, s-a gândit să scrie ea însăși o astfel de carte. S-a apucat de scris, cartea a tot crescut”, și a fost publicată de editura Cartea Românească, al cărei director era tatăl ei. Neștiind dacă va avea succes cartea sa de bucate, ca să nu-și facă tatăl de rușine, autoarea s-a gândit să-și fabrice un pseudonim: Sanda Marin. Volumul, cu o prefață de Păstorel Teodoreanu, a avut un succes extraordinar. De atunci și până în zilele noastre a fost reeditată de multe ori. Vă prezentăm patru rețete ușor de făcut!

  • REȚETE

Ciuperci umplute cu brânză

Ingrediente:

● 500 g ciuperci

● 50 g unt

● 100 g brânză telemea

● 1 lingură mărar sau pătrunjel verde tocat

● sare

● 1 linguriţă parmezan ras.



Mod de preparare

Se pregătesc ciupercile ca mai sus (se aleg ciuperci albe, furmoase, potrivit de mari, se spală) şi se pun într- o cratiţă pe foc să se moaie pe jumătate, punând în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică de unt. Cotoarele se toacă şi se înăbuşă, de asemenea, în altă cratiţă, cu puţină sare şi unt. Se trece brânza prin maşina de tocat sau printr-o sită rară. Se freacă bine până devine ca o pastă, se amestecă pasta cu cotoarele tocate şi înăbuşite şi cu pătrunjel sau mărar verde, tocat mărunt. Cu această pastă se umplu ciupercile, apoi se presară cu parmezan ras şi deasupra fiecăreia se pune o bucăţică mică de unt proaspăt. Se aşază într-o farfurie de pământ sau de sticlă rezistentă la foc, se dau la cuptor şi se ţin până se rumenesc frumos deasupra. Se servesc fierbinţi.

Supă de sparanghel (cremă)

Ingrediente:

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate