Sancțiunile dure ale Americii lui Trump împotriva Rusiei afectează forările Exxon din Rusia | PULSUL PLANETEI

Sancțiunile dure ale Americii lui Trump împotriva Rusiei afectează forările Exxon din Rusia | PULSUL PLANETEI

Guvernul lui Donald Trump a pronunțat cea mai dură decizie împotriva Exxon Mobil, firma condusă până la preluarea funcției de Secretar de Stat de către Rex Tillerson.

 Astfel, Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a anunțat că administrația Trump a respins cererea gigantului petrolier privind acordarea unei excepții de la embargo pentru a relua forările și cooperarea cu Rusia întrerupte în februarie 2014. Decizia a fost luată vineri în directă consultare cu Președintele Donald Trump, potrivit lui Mnuchin.

Exxon Mobil a cerut excepția pentru a putea continua proiectele energetice cu Rusia cu referire directă la faptul că licențele sale nu vor putea fi executate și valorificate în regiunea Mării Negre, cu precădere în zona Crimeii, dacă forările nu încep în acest an. Totuși, deși profund nemulțumiți de rezultate, cei de la Exxon au subliniat, prin purtătorul de cuvânt Alan Jeffers, „am înțeles declarația de astăzi a Secretarului (Trezoreriei) Mnuchin în consultare cu Președintele Trump”.

Exxon Mobile are mai multe categorii de proiecte împreună cu partenerul său rus privilegiat, Rosneft, compania de stat petrolieră numărul unu a Rusiei. Cele invocate în cauză, în solicitarea actuală de excepție, vizează câmpuri off-shore din zona economică exclusivă a Ucrainei, în zona Crimeii anexată de către Federația Rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, Exxon alături de Rosneft - companie condusă de fostul om forte al serviciilor de informații ruse și conducător al sistemului siloviki, al structurilor de forță ce gestionează resursele și companiile energetice, Igor Sechin, în același timp fost consilier al lui Vladimir Putin - au zona cea mai lucrativă a cooperării lor în zona arctică rusă, în Marea Kara, acolo unde rezervele estimate sunt de circa 87 miliarde de barile de petrol, potrivit datelor președintelui Rosneft Sechin. Deci, dacă solicitarea inițială vizează zona aflată în dispută la Haga între România și Ucraina, Exxon fiind partener și pe partea românească pe un număr de câmpuri, vizată într-o fază ulterioară pentru a obține o excepție era zona țintă cea mai bogată în petrol din Rusia.

De remarcat, deci, faptul că prezența fostului președinte al Exxon Mobil în poziția de Secretar de Stat și membru major al cabinetului, Rex Tillerson, nu a alterat decizia SUA privind embargoul introdus la adresa Rusiei. De altfel, pe vremea când era șeful executiv al lui Exxon Mobil, Tillerson se opunea sancțiunilor impuse în 2014 după anexarea Crimeii de către Rusia, însă de când este secretar de stat, Rex Tillerson susține aceste sancțiuni și poziția dură și intransigent a administrației Trump față de Rusia.

Principalele prevederi ale regimului de sancțiuni care intră în discuție se referă la zona de investiții dar și la transferul de tehnologie către firmele rusești. E vorba despre capacitatea avansată de evaluare a resurselor energetice, de cartografiere, de scrutare a rezervelor din adâncuri prin felurite tipologii de sondare cu rehnologii de tip sonar și radare speciale, de adâncime, dar și dezvoltări tehnologice în materie de forare în zone arctice dificile și de capacitatea de valorificare a resurselor în zone complicate geologic și greu de accesat.

Or Exxon Mobile deține deopotrivă capacități relevante și în domeniu forărilor off shore, a extracției din zonele arctice dificile în zone de frig intens, dar și tehnologii de forare la adâncimi mari, de forare orizontală și de abordare a extracției petrolului de șist, ca și tehnologii eficiente de extragere a petrolului din pungi situate în asemenea zone dificile. Or suma acestor tehnologii este exclusă astăzi din orice proces de cooperare cu firme rusești, și cu atât mai mult nu se pune problema transferului tehnologic pe această dimensiune.