Editura Evenimentul si Capital

Sănătatea, breșă în siguranța națională a României. S-o astupăm, eliminând cauzele!

Violeta Fotache
Autor: | | 4 Comentarii | 1053 Vizualizari

Am trăit să o vedem și pe asta: cartelizarea actorilor din sistemul de sănătate întru obținerea bunăstării lor pe spatele bieților pacienți.

Cel puțin așa reiese din ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Ne obișnuiserăm deja cu știrile despre șpăgile luate de cadrele medicale, condiționând realizarea actului medical. Devenise ceva de la sine înțeles mica ciupeală practicată de anumite lanțuri de farmacii, în înțelegere cu unii doctori, menită să le crească deverul de clienți ori apetitul pentru un anume tip de medicament. Dar ceea ce am aflat zilele trecute întrece orice închipuire.

Îmi pare de neimaginat că mai mari ai Sănătății, oameni puși în funcțiicheie ca să aprobe ori nu includerea/ menținerea în programele naționale de sănătate a dosarelor bolnavilor cronici, în ultimul caz - pacienți suferinzi de cancer- s-au dedat la acte împotriva sănătății pacienților. Din informațiile care au scăpat către public reiese faptul că unii medici trucau din pix diagnosticele pacienților, doar ca să se scoată mai mulți bani de la bugetul asigurărilor de sănătate. Bani care ajung, în final, după dijmuire, în conturile unora dintre marii producători și distribuitori de medicamente.

Unii medici ce au ajuns șefi de clinici oncologice, ori membri prin comisiile de specialitate, sau funcționari de la direcțiile de sănătate publică, farmaciști, distribuitori și producători de medicamente s-au unit pentru comiterea de infracțiuni, spun surse judiciare. „Este știut că în lume, marile firme producătoare de medicamente au o putere, o influență mai mare chiar decât a guvernelor, au tactică, au strategie, resurse nelimitate, știu să creeze dependențe, pun presiune și obțin ce vor până la urmă”, îmi spunea un avocat prezent la una dintre numeroasele conferințe organizate în România pe tema scăderii prețurilor la medicamente ori a controversatei taxe clawback. Acțiunea declanșată marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cu sprijinul Serviciului Român de Informații, dar și al Brigăzilor Speciale din Jandarmeria Română, menită să anihileze Cartelul din Sănătate, cel puțin gruparea care stăpânește sectorul oncologic, a scos la iveală - în măsura în care sunt probe - profunzimea corupției din sistemul sanitar.

S-a creat o dependență a cadrelor medicale de stimulentele oferite de marii producători de medicamente. Dar aceste stimulente nu ar fi putut avea efect, nici n-ar fi avut cum să fie luate în seamă, dacă sistemul sanitar românesc nu ar fi fost atât de prost conceput. Și mă refer aici nu doar la salariile mici de care au parte cadrele medicale, ci, mai ales, la modul în care se iau gradele profesionale, condițiile și criteriile care contribuie la ascensiunea profesională.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate