Editura Evenimentul si Capital

Sănătate de sezon: Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală!

Ciupercile culese din pădure și apoi consumate îți pot pune viața în pericol.
Autor: | | 0 Comentarii | 326 Vizualizari

Dacă nu vă pricepeți la ciuperci, mai bine nu vă hazardați să le culegeți din pădure! Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală, atrag atenția medicii de la urgențe. Iată ce trebuie să știți despre astfel de intoxicații, care sunt simptomele și cum trebuie să acționați.

„Un bărbat de 67 de ani din Heleșteni nu a mai putut fi salvat. Soția și fratele acestuia au fost transportați de urgență la spital. S-au intoxicat cu ciuperci culese din pădure. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!”, arată Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

Ce trebuie să știți:

- Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.

- Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajunga la urgențe în stare critică.

- Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.

Metodele „băbeși” de identificare a ciupercilor toxice nu funcționează când vine vorba de ciuperci, explică medicul.

„Cunoscătorii” „nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă”, spune dr. Ciuhodaru.

El explică și că simptomele intoxicației sunt nespecifice.

„Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci”.

Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și de reactivitatea individuală.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate