Editura Evenimentul si Capital

Salvați „Casa Creangă”! Salvați „Sorbona Moldovei”!Drumul lui Nică al lui Ștefan a Petrei, din Humuleștiul drag, la „Fabrica de popi de la Socola”. AMINTIRI DIN COPILĂRIE!

Casa Creanga
Autor: | | 9 Comentarii | 2135 Vizualizari

„Cum nu se dă scos ursul din bârlog, ţăranul de la munte strămutat la câmp, şi pruncul dezlipit de la sânul mamei sale, aşa nu mă dam eu dus din Humuleşti în toamna anului 1855, când veni vremea să plec la Socola, după stăruinţa mamei”. Aceste cuvinte memorabile, păstrate definitiv în tainițele sufletului de nenumărate generații, n-au cum să te lase nepăsător. Nu poți sau n-ar trebui să poți trece indiferent pe lângă Primul Seminar Teologic din Moldova - „Fabrica de Preoți”, cum o numea inegalabilul povestitor Ion Creangă, „Sorbona Moldovei”, cum mai este alintată această clădire ce dăinuie de mai bine de 150 de ani.

Ajunsă acum într-o stare deplorabilă, cu tencuiala scuturată de pe zidurile încărcate de amintiri dragi, clădirea merită, cu siguranță, o soartă mai bună. Măcar acum, în acest ceas de restriște, ar trebui să ne dezmeticim și să ne deschidem inima. Mai ales voi, stimați politicieni (ca oameni de rând, nu pentru un nou mandat), credincioși slujitori ai binelui nostru. Poate și vouă, distinși preoți, călugări și onorabile fețe bisericești, ar trebui să vă pese un pic mai mult, doar sub acest acoperiș dărăpănat s-au zămislit, în timp, sute și mii de slujitori ai Domnului. Nu lăsați această căsuță să piară! Ea poate fi, dacă deschidem ochii, o mărturie aievea, o mărturie că românii - moldoveni, munteni sau ardeleni - nu și-au pierdut și nici nu și-au schimbat vreodată identitatea.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate