Editura Evenimentul si Capital

REACŢIE DURĂ a sindicatelor. Creşterea SALARIILOR polițiștilor și militarilor este "O MARE PĂCĂLEALĂ"

Poliţiştii nu renunţă la proteste
Autor: | | 7 Comentarii | 13276 Vizualizari

Ministerele de Interne și al Apărării au anunțat că, începând din luna martie, angajații celor două instituții iau lefurile mărite, pornind de la 1450 de lei, așa cum s-a stabilit prin HG 1/2017. Sindicaliștii susțin că anunțul este o mare păcăleală, deoarece nu este salariul de bază, ci cu tot cu sporuri. Un angajat de câteva luni poate să aibă un venit mai mare ca un lucrător cu 20 de ani vechime. Pentru a putea aplica propria hotărâre, Guvernul Grindeanu trebuie să suplimenteze bugetele MAI și MApN

La finalul unei săptămâni tensionate, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Apărării Naționale (MApN) au anunțat că, din luna martie, se asigură nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit la 1.450 lei, prin Hotărârea de Guvern (HG) 1/2017, atât pentru personalul civil, cât şi pentru personalul militar şi poliţişti. Este vorba despre drepturile salariale aferente lunii februarie, care se plătesc pe 14 martie.

În acest context, susţine MAI, celor aproximativ 46.000 de salariați - polițiști, personal militar și civil - care au beneficiat până în prezent de salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie în cuantum de 1.250 de lei li se asigură aceste drepturi la nivelul de 1.450 de lei. De asemenea, pentru aproximativ 38.000 de sa lariați care au salariul de bază între 1.250 de lei şi 1.450 de lei se asigură aceste drepturi la nivelul de 1.450 de lei.

Ministerul Muncii dixit

După cum a precizat Evenimentul zilei, sindicaliștii au susținut, în timpul negocierilor cu ministerele implicate în îndreptarea acestei situații, că măririle salariale nu trebuie să conțină sporuri, îndemnizații, compensații etc., deoarece HG 1/2017 prevede că aceste venituri suplimentare să fie adăugate sodei/salariului de funcție. Or, Ministerul Muncii a formulat un punct de vedere în care susține că, în conţinutul legilor, nu se regăsesc reglementări care să prevadă posibilitatea eliminării din salariul de bază a acestor sporuri. În concluzie, în ciuda asigurărilor date, atât de conducerea MAI, cât și de cea a MApN, care susțin că fac toate demersurile posibile pentru a acorda salariile, așa cum prevede HG 1/2017, mai multe sindicate din MAI au anunțat că nu renunță la protestele de stradă.

SPR Diamanul: „Este o înșelătorie!”

În urma anunțului făcut de MAI, Emil Păscuț, liderul Sindicatului Polițiștilor din România (SPR) „Diamantul”(foto) ne-a declarat că „anunțul făcut de MAI pentru 80.000 de oameni este o înşelătorie”. Acesta precizează că, pe 14 martie, personalul MAI nu va beneficia de o creştere reală a salariului de funcţie la valoarea de 1.450 lei, garantă prin HG 1/2017. „Creşterea va fi una frauduloasă, prin folosirea ilegală a unor așa-zise sume compensatorii. Salariile angajaţilor MAI rămân la valoarea din 2009 iar sporurile acestora, cum este sporul pentru muncă de noapte, vor fi calculate la valoarea salariului din 2009. Cu alte cuvinte, pentru muncă lor prestată în anul 2017, poliţiştii, pompierii, jandarmii şi personalul contractual din MAI vor fi plătiţi în continuare la nivelul anului 2009 şi li se oferă un ajutor social de la stat, sub formă de sume compensatorii, până la 1.450 lei”, este convins liderul SPR „Diamantul”. Emil Păscuț a mai adăugat că „ DNA şi Curtea de Conturi ar trebui să se sesizeze din oficiu şi să stopeze această fraudă în favoarea statului”. „Manevrele MAI, Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe au un singur scop: asigurarea de forţă de muncă specializată ( angajaţii MAI), plătită sub minimul garantat de stat. Pe 16 martie aşteptăm toţi poliţiştii la protestul din faţă sediului central al MAI”, a mai adăugat Păscuț.

SNAP: Guvernul trebuie să plătească

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate