Salariile angajaților de la privat, majorate doar pe hârtie!

Salariile angajaților de la privat, majorate doar pe hârtie!

De la 1 ianuarie 2018 ar urma ca angajații români să-și achite singuri din salariu dările către stat. Pe ale lor, dar și taxele pe care, acum, le plătesc angajatorii. Ca să nu se micșoreze niciun salariu și ca încasările de la buget să nu scadă, ministrul Finanțelor s-a apucat de adunat

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat ieri, în fața Comisiei de finanţe din Senat, că firmele private vor fi obligate, printr-un nou act normativ, să mărească salariile brute ale angajaţilor. „Se va introduce o normă tranzitorie, care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului, astfel încât să se stabiliească un plafon care să limiteze posibilitatea unui patron de a reduce salariul pentru angajatorul propriu”, a afirmat ministrul Mișa.

Măsura este luată pentru că de la 1 ianuarie 2018, salariații ar urma să plătească, cumulat, și dările pe care le datorează ei către stat, dar și cele achitate până acum de angajator, pentru ca aceștia să nu rămână cu mai puțini bani în buzunar decât au acum. Ca să înțelegeți ce înseamnă asta, vă dăm un exemplu.

Ce plătește angajatul

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, pentru ca salariatul să fie plătit net (în mână) cu 1.500 de lei, salariul său brut este, de fapt, de 2.094 de lei. Asta pentru că din brut i se scad dările pe care trebuie să le achite către stat: CAS individual 10.5 % (adică 220 de lei); șomaj 0.5 % (10 lei); asigurări de sănătate 5.5 % (115 lei); deducere personală funcţie de bază (190 de lei); impozit pe salariu (249 de lei).

Ce plătește angajatorul

Totodată, separat, patronul plătește și el dări către stat pentru că are respectivul angajat, în valoare totală de 481 de lei: CASS de 5.2 % (adică 109 lei); șomaj 0.5 % (10 lei); CAS condiții normale 15.8% (331 de lei); FNUASS 0.85 % (18 lei); fond de risc și accidente minim 0.4 % (8 lei); fond creanţe salariale de 0.25 % (5 lei).

Ce adună ministrul de-i iese „majorare”

Ca salariatul să poată achita de la 1 ianuarie 2018 atât dările sale cât și pe cele ale patronului, astfel încât să nu scadă încasările la buget, iar salariul său net să rămână același, salariul brut va trebui să-i crească la 2.575 de lei (rezultat din adunarea vechiului salariu brut, de 2.094 de lei, cu suma dărilor pe care le achita angajatorul, 481 de lei).

În fapt, „majorarea” se va vedea doar în contractele de muncă și în fluturașii de salariu, pentru că nu implică vreun cost suplimentar pentru angajat sau angajator, dar nici vreun avantaj. Salariatul va pleca acasă cu aceiași bani, iar angajatorul tot atât plătește pentru el.