Sala de nunţi, o investiţie care se amortizează în 4 ani

Sala de nunţi, o investiţie care se amortizează în 4 ani

Cu aproximativ 200.000 de euro îţi poţi deschide de la zero o sală de petreceri. Majoritatea localurilor sunt ocupate cu un an înainte, iar perioada de foc e august-septembrie.

Cererea este atât de mare, încât sălile de nunţi se rezervă cu cel puţin un an înainte. E primul obstacol peste care trebuie să treci dacă ţi-ai făcut planuri de căsătorie. Depăşirea ofertei de către cerere în acest domeniu e un fenomen care s-a accentuat în ultimii doi ani, iar acest lucru poate însemna că o sală de nunţi e o afacere destul de bună.

În Bucureşti, multe dintre localuri anunţă că sunt deja ocupate până la sfârşitul lui 2011. Din cele zece săli la care neam interesat să închiriem pentru o nuntă, doar două aveau câteva sâmbete neocupate. "Nu mai e nicio sâmbătă liberă, toate sunt luate", ne-a spus din start o angajată a Complexului Paradis, situat undeva la marginea Bucureştiului.

Duminica se fac mai mult botezuri

Ne puteți urmări și pe Google News

Casa Luca, un restaurant situat pe Şoseaua Alexandriei, s-a deschis la sfârşitul lui 2009, iar administratorul spune că a avut cereri şi înainte de inaugurare. "Anul trecut, în afară de săptămânile de post, toate sâmbetele, dar în mare parte şi duminicile, când se fac botezuri, au fost ocupate", spune Marina Luca. Ca restaurant de zi cu zi, Casa Luca nu este foarte cunoscută pentru că se află într-o zonă slab circulată, la ieşirea din Bucureşti, spre nord. Chiar şi fără clienţi, restaurantul rămâne deschis şi în timpul săptămânii, ca o formă de marketing, să se ştie că e local serios.

"Am un ospătar şi un bucătar în timpul săptămânii. Clienţii sunt rari, dar e bine să fie deschis", spune administratorul. Bătaia peştelui o reprezintă nunţile din weekend, când profitul pe cap de nuntaş e foarte mare.

Profit minim: 60.000 de euro

Perioada de foc e august-septembrie, atunci se acceptă nunţi în zilele de sâmbătă doar dacă vin minimum 100 de persoane. "Dacă înainte o nuntă medie avea între 120 şi 140 de persoane, acum vin în jur de 90 de oameni", e observaţia şefei de la Casa Luca. În medie, un meniu costă 180 de lei, la care se adaugă o taxă de personal de 10%, iar muzica şi-o aduc mirii.

Calculele spun că dotarea ca la carte a unei săli de nunţi necesită o investiţie de 200.000 de euro. Amortizarea s-ar face în circa patru ani: 40 euro/meniu, cu adaos 100%, înseamnă 20 de euro profit pentru fiecare client venit la nuntă. Dacă luăm în calcul 30 de sâmbete ocupate într-un an (restul fiind perioade de post), cu 100 de persoane/ nuntă, înseamnă dintr-un foc un profit de 60.000 de euro. După care se adaugă profiturile din zilele de duminică. Practic, în treipatru ani toată investiţia se amortizează.

CALCUL ESTIMATIV

Prima investiţie, în jur de 200.000 de euro

  • O clădire construită de la zero cu o suprafaţă de aproximativ 500 mp ar costa în jur de 160.000 de euro. O clădire închiriată, imobiliarii estimează că ar ajunge cam la 4.000 de euro pe lună, iar renovarea completă - 80.000 euro;
  • Mobilierul pentru bucătărie (hotă, aragaz cu grill, plită electrică, 4 frigidere, mese şi rafturi de inox, spălătoare, veselă, ustensile pentru bucătari) - 30.000 euro;
  • Barul (rafturi, combină frigorifică, spălător) - 2.500 euro; 20 de mese şi 150 de scaune - 3.000 euro; veselă pentru petrecere (furculiţe, linguri, pahare, farfurii) - 2.000 euro;
  • Total: 222.500 euro (venit minim anual, doar din nunţi - 116.000 de euro)

Notă: Clădirea poate găzdui o petrecere de aproximativ 120 de persoane. Toate calculele sunt făcute cu ajutorul unor specialişti în imobiliare, construcţii, mobilier şi industrie alimentară.