Editura Evenimentul si Capital

Sabotaj la Centrul de Transplant Pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria? GABRIELA FIREA arunca bomba! | EXCLUSIV EVZ

Gabriela Firea
Autor: | | 25 Comentarii | 12932 Vizualizari

Ancheta EVZ privind situația transplantului pulmonar în România continuă astăzi cu un nou episod. De data aceasta, vă prezentăm și documente care vin, la rândul lor, să probeze dezinteresul și lipsa de reacție a Ministerului Sănătății în cazul pacienților români care ar putea fi transplantați și în țară, mai exact la Spitalul Sfânta Maria, unde a fost acreditat singurul centru de transplant din România și în care Ministerul Sănătății și Primăria Generală a Capitalei au investit o sumă colosală - 10.000.000 de euro!

De ce desconsideră domnul Vlad Voiculescu potențiala activitate de la „Sfânta Maria”, refuzând să deblocheze suma necesară pentru realizarea primului transplant de plămâni din istoria României? De ce, ce motive, ce argumente are? Că poate are! Dacă nu interese, măcar lămuriri pertinente. Cum acest tânăr funcționar plătit inclusiv din banii pacienților care așteaptă, disperați, o șansă la viață nu s-a deranjat să răspundă întrebărilor de mai sus, am căutat să găsim explicații la cealaltă autoritate de stat implicată în finanțarea centrului de transplant de la „Sfânta Maria” - Primăria Generală a Bucureștiului.

„Transplantul pulmonar nu poate funcționa încă din cauze exclusiv birocratice”

Gabriela Firea, edilul-șef al Capitalei, ne-a declarat: „În cadrul unui amplu program de investiții în rețeaua de sănătate aflată în subordine, municipalitatea a contribuit în ultimii ani cu o sumă în jur de 5 milioane de euro la finanțarea Clinicii de Transplant din cadrul spitalului Sf. Maria, unde au fost create, în pre mieră națională, condițiile pentru transplantul pulmonar, inclusiv acreditarea din partea Agenției Naționale de Transplant. Fără nicio justificare rezonabilă din partea ministerului Sănătății, transplantul pulmonar nu poate funcționa încă din cauze exclusiv birocratice, respectiv neincluderea în Programul Național de Transplant și lipsa alocării fondurilor necesare pentru operațiile propriu- zise. În aceste condiții, românii sunt nevoiți să se adreseze unor clinici din străinătate pentru acest gen de transplanturi, iar plămânii disponibili pentru transplant din România sunt gestionați de o entitate privată din străinătate”.

Gabriela Firea trimite scrisori, Vlad Voiculescu tace mâlc

După primele fraze, atent studiate, Gabriela Firea s-a dezlănțuit: „Față de această situație revoltătoare, i-am adresat în data de 01 Noiembrie 2016 o scrisoare dlui ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (foto), în care îl rugam să urgenteze măsurile necesare pentru operaționalizarea acestui tip de transplant, pentru a nu se mai întâmpla să avem decese în rândul persoanelor aflate pe lista de așteptare. Din păcate, nu am primit niciun răspuns”.Concluzia primarului general Gabriela Firea este extrem de dură, dar legitimă, dacă ținem cont de faptul că Vlad Voiculescu refuză orice formă de dialog: „Considerăm că lipsa de reacție a Ministerului Sănătății nu are nicio justificare obiectivă și, din păcate, este de natură să alimenteze anumite scenarii potrivit cărora funcționarea activității de transplant pulmonar de la Spitalul Sf. Maria este sabotată pentru a nu se diminua clientela și, pe cale de consecință, profiturile unor unități medicale de peste hotare”. Pentru a-și susține afirmațiile, Gabriela Firea ne-a pus la dispoziție documente oficiale, mai exact corespondența dintre Spitalul Sf. Maria și Primăria Municipiului București, precum și scrisoarea adresată de doamna primar dlui ministru al Sănătății pe acest subiect.

Sunt pregătite acuzații grave: trafic cu organe!

Iritată de atitudinea sfidătoare a reprezentanților Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale de Transplant, conducerea Spitalului Sfânta Maria aprofundează posibilitatea de a sesiza DIICOTul cu privire la un presupus trafic de organe la nivel înalt: „Suntem în faza de studiu, ne interesăm, ne informăm. Vrem să facem totul ca la carte. Apoi, vom formula o sesizare prin care vom încerca să amendăm o posibilă activitate de trafic cu organe. Nu poți să iei plămânii unei țări, să-i trimiți alteia, iar celei mai amărâte să-i blochezi și dreptul de a se trata singură. Și fără să dai vreo explicație. Adică iei 14 plămâni, îi duci peste hotare, iar nouă ne mor oamenii în brațe. În centrul de transplant pulmonar de la Sfânta Maria am investit mult mai mult decât bani, am pus cu toții suflet românesc, ceea ce pentru polonezi, nemți, bulgari etc ar însemna foarte mult… Pentru unii lideri români nu înseamnă însă nimic”, s-a aprins dr Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria.Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate