Editura Evenimentul si Capital

Să ne despărțim de SRI rîzînd! De SRI-ul lui Virgil Măgureanu, desigur | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 7 Comentarii | 5213 Vizualizari

În lucrarea sa monumentală Unsprezece ani din istoria României. O cronologie a evenimentelor decembrie 1989 – decembrie 2000, Editura Maşina de scris, 201, Domnița Șefănescu consemnează un eveniment postdecembrist uitat azi de simplii cetățeni, rămas însă în memoria SRI ca unul dintre cele mai mari eșecuri ale Serviciului din cei 26 de ani de existență, sărbătoriți anul acesta cu o anume discreție:

„26 iunie 1995.– SRI încearcă să pună capăt unui scandal de proporţii declanşat de doi dintre ofiţerii săi. La 21 iunie doi ziarişti de la ziarul „Ziua” (dintre cei doi, Tana Ardeleanu este realizatoarea anchetelor despre apartenenţa lui Ion Iliescu la KGB) au observat că sînt filmaţi dintr-o maşină. Cei doi ziarişti i-au reţinut pe următori şi i-au dus la Poliţie unde au fost identificaţi ca lucrători ai SRI. Aceată instituţie a negat faptul că lucrătorii ei îi urmăreau pe ziarişti, dar pe peliculele din aparatele de fotografiat imaginea Tanei Ardeleanu revenea frecvent. Cei doi ofiţeri ai SRI au fost suspendaţi din funcţie pentru „lipsă de profesionalism şi abilitate în îndeplinirea misiunii lor”. Ceea ce s-a numit „afacerea Terasa Anda” nu s-a încheiat prin demiterea celor doi ofiţeri; comentariile, ipotezele şi protestele la adresa metodelor de lucru ale SRI au continuat încă multă vreme, iar Virgil Măgureanu, directorul SRI, va mai avea de dat explicaţii (şi) în comisia parlamentară de control al activităţii SRI.”

Atent încă de pe vremea aceea la relația dintre SRI și Opinia publică de la noi, am publicat în Evenimentul zilei din 4 iulie 1995 comentariul semnificativ intitulat Să ne despărţim de SRI rîzînd! Într-un context în care SRI se preocupă mai mult ca niciodată de imaginea sa de Serviciu modern, european, străin de practicile Securității, în bătălie asumată cu imaginea publică tot mai încărcată de suspiciuni, acest text merită reprodus. „Omenirea se desparte de trecut rîzînd” - zicea Karl Marx, referindu-se la comediile dedicate aristocraţiei deja anacronice la vremea lui. Strămoşul nostru, al tuturor, aplica la social o teză de mai largă generalitate. Rîsul presupune o răceală faţă de un anume eveniment. De aceea, puterea de a face haz de ceva înseamnă depărtare sufletească. Fiecare dintre noi s-a trezit, la un moment dat, rîzînd de o întîmplare pentru care şi-a făcut cîndva sînge rău. Un semnal că ne-am detaşat de întîmplarea respectivă, că nu mai sîntem implicaţi în ea. Parafrazîndu-l pe autorul Capitalului, aş spune că m-am despărţit de faimoasa întîmplare de pe Terasa Anda rîzînd în hohote. La ora întîmplării scandalului, am scris cu patimă. Trecerea timpului mi-a dat însă posibilitatea să mă despart sufleteşte de întreaga afacere. Şi-ntr-una din zilele trecute mi-a venit în minte întreaga tărăşenie. Se spune că prostul rîde de ce-şi aminteşte. Riscînd să fiu şi eu înscris în această categorie, mărturisesc că, amintindu-mi ce li s-a întîmplat celor doi ofiţeri SRI, am izbucnit în rîs. Am întîlnit în viaţă puţine întîmplări care să egaleze în tîmpenie pe cea ai cărei eroi au fost ofiţerii SRI.

Imaginaţi-vă şi dumneavoastră!

Doi ofiţeri SRI, dintre care unul chiar şef de birou, se aflau într-o misiune de filaj. Se mai poartă discuţii dacă ei vizau pe cei doi jurnalişti sau niscaiva spioni. Eu însumi m-am pronunţat, la un moment dat, în această privinţă. Depărtat deja de întîmplare, îmi dau seama însă că ea trebuie abordată şi dintr-un alt punct de vedere. Şi dacă o privim din acest nou unghi, vom constatat că avem toate motivele să ne stricăm de rîs. Pentru că, din acest nou unghi de vedere n-are importanţă pe cine filau cei doi. Are importanţă ce li s-a întîmplat. Indiferent că urmăreau sau nu pe cei doi jurnalişti, ei au fost mai ridicoli decît doi bărbaţi în toată firea surprinşi umblînd în izmene în plin centrul unei metropole. Sînt descoperiţi ca nişte ageamii. Odată descoperiţi, ei încearcă s-o ia din loc cu maşina. Cei de la „Ziua” le-o blochează cu jaloane de parcare şi le dezumflă roţile. Atunci marii, domnii ofiţeri SRI, cei care trebuie să se confrunte cu ultraspecializaţii spioni străini, cu asprii membri ai unor organizaţii teroriste, o rup la fugă.

După ce am rîs cu poftă de aceşti Păcală şi Tîndală ai lui Virgil Măgureanu, de aceşti tăntălăi atît de proşti încît ar fi incredibili şi într-o farsă teatrală ieftină, mi-am dat seama că n-am nici un motiv să mă amuz. Nu sînt un specialist în servicii secrete. Presupun însă că un specialist în filaj, chiar dacă aparţine nu SRI-ului, ci unui trib pierdut în junglă, învaţă, înainte de toate, să nu fie descoperit în timpul misiunii sale de către specialiştii în contrafilaj. Dacă ar fi să credem relatărilor din presă, Ioan Tinca şi Ionel Poporoagă au fost surprinşi filînd de către nişte amatori. De asemenea, presupun că, aşa cum cititul începe cu învăţarea alfabetului, ofiţerii SRI de filaj sînt instruiţi, chiar de la primele ore de curs, cum să se descurce în clipa cînd sînt surprinşi în misiunea operativă. Priviţi felul în care au reacţionat cei doi după ce au fost descoperiţi! Pînă şi eu, care nu mă pricep la filaj mai mult decît la condus o navetă spaţială, m-aş fi descurcat mai bine. Presupun c-aş fi dovedit suficient sînge rece pentru a mă legitima fără a trezi nici o suspiciune. Presupun c-aş fi avut suficient tupeu pentru a o face pe bucureşteanul indignat de faptul că sînt întrebat de ce filmez Terasa Anda. Păi eu, în clipa în care cei trei reporteri speciali ai cotidianului „Ziua” ar fi venit să mă întrebe ce fac acolo, i-aş fi băgat scurt în mă-sa, întrebîndu- i la rîndu-mi, în ce calitate se interesează de ce fac. Asta, pentru că nu miar fi fost greu şi fără a fi specialist SRI în filaj să joc teatrul cetăţeanului care filmează ca amator. Privită astfel, întreaga tărăşenie e mult mai gravă decît dacă ar fi vorba, într-adevăr, de o filare de către SRI a doi jurnalişti.

Din acest punct de vedere se pot lansa trei ipoteze:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate