Spania cere permise de muncă românilor. Ce salarii ne dau ţările nordice

Spania cere permise de muncă românilor. Ce salarii ne dau ţările nordice

Comisia Europeană a primit o notificare de la guvernul iberic, prin care este anunţată dorinţa de a impune restricţii românilor.

Guvernul de la Madrid a decis să ceară permis de muncă românilor care doresc să se angajeze în Spania. Ministrul Muncii şi Migraţiei, Valeriano Gomez, spune că această decizie are la bază trei factori: 1. numărul românilor a continuat să crească pe piaţa muncii spaniole de la începutul crizei economice; 2. foarte mulţi din această comunitate sunt şomeri - 38%; 3. locurile de muncă sunt închise pentru spaniolii care vor să se angajeze.

Gomez a ţinut să precizeze că măsura pe care ar urma să o ia guvernul din care face parte nu îi vizează pe cei care au deja contracte de muncă în Spania. În plus, ar putea fi reanalizată după un an. Chiar şi aşa, cu toate asigurările venite de la Madrid, Comisia Europeană, care a fost înştiinţată de această intenţie, nu şi-a dat încă acordul şi urmează să analizeze cu mare atenţie intenţia guvernului spaniol. De asemenea, o comisie de parlamentari români, condusă de ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu, va pleca la jumătatea săptămânii viitoare la Madrid, pentru a discuta cu ibericii despre măsura care ar urma să le fie impusă românilor.

"Guvernanţii spanioli să nu uite că românii au pus osul la treabă"

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii care se află la muncă în Spania, chiar dacă nu ar fi vizaţi de această măsură, nu văd cu ochi buni decizia miniştrilor iberici. "În disperare de cauză, se încalcă flagrant dreptul cetăţenilor români ca membri ai UE şi se încearcă astfel o motivare a situaţiei care există aici şi o «soluţie» de compromis provizorie cam neinspirată. Se neglijează aspectul că românii sunt, realmente, cei care au pus osul la treabă cu adevărat spre binele ambelor părţi. Asta s-a şi demonstrat, de altfel,- în perioada dinaintea crizei. Nu asta este soluţia, nu se pot lua asemenea decizii de discriminare", e de părere Mioara Andone, reprezentanta românilor din Spania prin Asociaţia A Piel de Flor, Madrid.

Alţii văd lucrurile şi mai negru şi spun că această decizie, una absolut politică, va naşte disensiuni între români şi spanioli. "Lucrurile se vor schimba în rău pentru străinii români din Spania: rasismul, dar şi discriminări vor apărea la locul de muncă. Au fost şi până acum acum, dar se vor accentua puternic", crede Ileana Marcuta, de la Asociaţia Iberdaci.

Foarte mulţi români au început să se orienteze spre ţările nordice,la muncă în construcţii sau în agricultură. Ţi se cere să ştii limba engleză, iar salariile trec de 1.500 de euro. "Dacă aţi rămas fără loc de muncă, preferabil este să reveniţi în ţară. Salariul e mic, dar cu siguranţă veţi găsi de muncă. Salarii mai bune puteţi obţine în ţările nordice, însă trebuie să ştiţi engleza"

"Italia nu şi-a manifestat intenţia în privinţa vreunei restricţii. Oricum, orice tip de interdicţie va dispărea în ţările din Europa din 2014, atunci piaţa forţei de muncă se va liberaliza" WILLIAM BRÂNZĂ

  • Vezi AICI dezbaterea EVZ despre soarta conaţionalilor stabiliţi în Spania. Invitat la chatul evz.ro a fost preşedintele Comisiei Parlamentare Pentru Comunităţile de Români din Afara Graniţelor, deputatul William Brînză

ALTERNATIVE

Bursa locurilor de muncă în ţările din nordul Europei