Editura Evenimentul si Capital

Rușinea în vremea nerușinării

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 48 Comentarii | 1733 Vizualizari

Rușinea este un sentiment înălțător în sensul direct al cuvîntului – te înalță, te extrage din situația rușinoasă, te diferențiază de ea.

Rușinea, ca și lacrima, curăță murdăria omenească din cel care s-a murdărit. Fericiți cei care sînt capabili să se rușineze! La noi, politica a suprimat organul rușinii pentru cei mai mulți dintre cei loviți de morbul ei.

Rușinea este sentimentul adecvării la inadecvabil, este momentul de chin al acceptării inacceptabilului, este zvîrcolirea nucleului tare al ființei cînd învelișurile ei acceptă neființa. Locul ei este în substratul subiectivității (G.Agamben) și este, pe cît de puternică, pe atît de discretă. Rușinea se trăiește interior, cu anumite semne exterioare, desigur, dar fără strigăt, fără gesticulație demonstrativă, fără program politic. În nici un caz, rușinea nu se trăiește cu declarații la televizor ori în piață, urcat pe-un tomberon. De asemenea, rușinea este reacția emotivă a conștiinței și nu poate fi concepută în afara ei. Așa cum nu există rușine exhibată (dacă  rușinea apare ca un spectacol, atunci nu mai e rușine, ci prost gust ori escrocherie), nu există nici rușine pentru inconștienți, iresponsabili sau amorali. Subiectivitatea acestor oameni este fie suficient de groasă ca să nu permită nici o insinuare a rușinii, fie inexistentă, așa încît rușinea nu apare pentru că nu are după ce să se ascundă.  

Nebuloasă și urît mirositoare este toată povestea amestecului familiei președintelui cu clanul interlop Bercea. Aștept și eu, un pic întristat recunosc, verdictul justiției. Dar ceea ce mi se pare de nesuportat este spectacolul rușinării care curge neîntrerupt la televizor. Puzderia de instanțe morale și de luptători anti-corupție mă uluiește – ai zice că România e cea mai puritană țară din lume cînd vezi atîta indignare. Și, mai ales, cînd vezi cît de mulți oameni declară că le e rușine, ai zice că sîntem o nație de călugărițe. Să enunți public rușinea pare, uneori, o dovadă de bun-simț. Dar dacă o enunță nerușinații patenți, atunci e de-a dreptul grotesc.Nu cred deloc în cei care se perindă pe la televizor zilele acestea și zic că le e rușine cu Traian Băsescu. Nici în cei care umplu rețelele de socializare cu declarații ori cu grafii agresive prin care țipă urbi et orbi că le e rușine – ei sînt publicul isterizat al celor de la televizor.  

Există, din cîte am putut constata în ultimii ani, cîțiva experți naționali în rușine. Ei ne spun cînd țării îi e rușine și cînd nu, cînd obrazul României roșește și cînd nu, cînd străinii se uită urît la noi și cînd nu. Ei bine, ei sînt, de fapt, nerușinații, ei sînt exact cei care nu pot avea rușine. Ei se pronunță asupra unui subiect pentru care nu sînt deloc echipați interior. Rușinea manipulată politic este, de fapt, un spectacol hîd al dezumanizării, o nerușinare mutilantă. Rușinea la ordin este o rușine! Celor cărora le e rușine cu Băsescu, cu Udrea ori cu acoliții lor și nu le e rușine cu Ponta, cu Tăriceanu ori cu Voiculescu, și invers, se rușinează la ordin. Cei care strigă că le este rușine cu Băsescu după mizerabila afacere Bercea Mondial (în care, pînă acum, nu avem nici o dovadă că președintele a fost implicat altfel decît prin evocarea numelui său între protagoniști) și au fost uimitor de tăcuți în cazul plagiatului lui Ponta  (faptă  comisă de zglobiul premier socialist cu mînuța lui), nu sînt ființe libere, ci agenți de propagandă. Rușinea nu are nici o legătură cu ceea ce fac ei.

 Dacă ești un om cu ființa întreagă, lista rușinilor românești e lungă, lungă de tot, insuportabil de lungă. Ea poate fi simțită doar de cei care nu participă, seară de seară, la interminabilele meciuri din campionatul de politică românească. Rușinea secvențială și trăită insurgent, la Antena 3, este o treabă politică. Este, de fapt, o rețetă  știută de brokerii puterii politice de cînd lumea: manipularea celor mai puternice sentimente omenești (rușinea este printre ele) în scopul tranșării luptei pentru putere în stat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate