Ruşii sunt bănuiţi că ar controla un obiect CIUDAT din spaţiu, clasificat iniţial ca OZN | VIDEO

Ruşii sunt bănuiţi că ar controla un obiect CIUDAT din spaţiu, clasificat iniţial ca OZN | VIDEO

Din luna mai a acestui an astronomii amatori şi sistemele militare, inclusiv NORAD, urmăresc un obiect zburător neidentificat, cu traiectorie ciudată care orbitează în jurul Pământului. În luna august au ajuns la concluzia că obiectul are o traiectorie controlată şi că este vorba, cu siguranţă, de un OZN. O analiză prezentată ieri, după alte patru luni de supraveghere, ajunge la concluzia că ar fi vorba despre un satelit militar secret plasat în spaţiu de Moscova.

Analiza prezentată ieri de Space Aliance,  este bazată pe supravegherea strictă a poziţiei obiectului zburător neidentificat, timp de jumătate de an. Experţii, care au denumit obiectul cu indicativul 39765, au început monitorizarea ciudaului OZN, după ce ruşii au plasat în spaţiu trei sateliţi de telecomunicaţie militari. S-au cel puţin aşa au anunţat.

Încă de atunci Norad a identificat un al patrulea obiect care orbita în jurul Pământului, clasificat drept deşeu spaţial în urma lansării, dar şi un al cincilea obiect, misterios, care nu era justificat de scenariul lansării. În cercurile militare obiectul respectiv atrăsese deja atenţia, fiind sub observaţie strictă.

"Acest zbor a fost efectuat pe 23 mai de o rachetă Rockot Breeze KM plecată de la baza spaţială din Plesetsk. La momentul respectiv Rusia anunţase că pasageri la bord trei sateliţi de telecomunicatie militari din clasa Strela 3M (Cosmos 2496, 2497 şi 2498)", scrie Space Aliance, site specializat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misteriosul obiect cu numărul 39765 a continuat să coboare pe orbită, până la sfârşitul lunii august, demonstrând clar că nu este vorba de un fragment pasiv ci de o platformă activă care are capabilităţi de deplasare. Ulterior aliniindu-se, în prima parte a lunii noiembrie, în acelaşi plan orbital cu unul din sateliţii militari ruseşti, chiar şi un posibil rendez-vous.

După ce au analizat manevrele făcute de misteriosul OZN şi modul în care s-au aliniat sateliţii, specialiştii au ajuns la o concluzie interesantă privind 39765. Ar putea fi deopotrivă o misiune cu caracter civil dar şi militar. Astfel de sateliţi pot fi folosiţi pentru reparaţii ale unor alte platforme aflate în spaţiu, pentru alimentare în zbor a altor sateliţi sau manevrarea lor în caz că rămân fără combustibil.

"Însă ei ar putea spiona alţi sateliţi străini, ar putea să interfereze comunicaţiile lor sau şi mai rău ar putea folosi dispozitive de distrugere care să scoată din uz astfel de sateliţi. De aici şi îngrijorarea US Air Force care urmăreşte cu atenţie astfel de teste", atrag atenţia observatorii, atât cei amatori, cât şi cei militari.

Rusia nu este singură care încearcă astfel de scenarii în programul sau spaţial. Statele Unite au tehnologii în acest domeniu desigur, însă şi China le-a testat recent, subliniază Space Aliance.

Coincidenţă sau nu lansarea sateliţilor militari de câtre Rusia a avut loc în primăvară, cu o lună de zile după debutul conlictului din Ucraina ce s-a soldat cu anexarea Crimeei şi războiul civil care a divizat ţara.