Rușii revendică teritorii imense în Artica (și) pentru o miză militară

Rușii revendică teritorii imense în Artica (și) pentru o miză militară

Rusia și-a reluat eforturile de a determina Națiunile Unite să îi acorde 1,2 milioane de metri pătrați din zona arctică, inclusiv Polul Nord, la care susține că are dreptul

Moscova a făcut acest demers și în 2001, revendicând o parte imensă a teritoriului bogat în resurse naturale, dar solicitarea a fost respinsă, atunci, de o comisie a ONU, pentru că nu dispunea de suficiente dovezi.

„Bătălia” între cinci state

Ministerul rus de Externe spune că noua acțiune este susținută cu date științifice. Dar toate celelalte țări cu granițe în zonă - Norvegia, Danemarca, SUA și Canada - resping pretențiile Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate cele cinci națiuni au încercat să obțină jurisdicție asupra unor părți din Arctica, unde se presupune că există un sfert din rezervele nedescoperite de petrol și gaze ale lumii.

Competiția pentru resursele din Arctica s-a intensificat în ultimii ani, în contextul în care calota de gheață polară se subțiază tot mai mult, ceea ce deschide calea spre noi explorări în zonă.

Autoritățile ruse spun că transmiterea unei noi cereri la Comisia ONU pentru Limitarea Platoului Continental vine cu noi argumente. „Date științifice ample, adunate în ultimii ani de cercetare în zona arctică, sunt menționate pentru a demonstra justețea solicitării noastre”, afirmă MAE rus.

În 2007, Rusia a mai ridicat pretenții pe această temă și a dus steagul rusesc pe fundul Oceanului Arctic, cu un submarin de la Polul Nord.

Noua doctrină militară a rușilor

Solicitarea vine, însă, la doar o săptămână după ce Kremlinul a anunțat că-și întărește forțele navale din Arctica, în noua sa doctrină militară.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a explicat că planurile includ aducerea unei noi flote de spărgătoare de gheață. La începutul anului, armata rusă a organizat exerciții în zona arctică, la care au participat 38.000 de militari, mai mult de 50 de nave și submarine și 110 avioane.

Această cerere a rușilor îi pune pe canadieni într-o postură neplăcută în viitoarele negocieri pe tema regiunii polare, spun experții militari, citați de presa occidentală.

Convenția ONU privind legea mării permite națiunilor de coastă să-și extindă jurisdicția teritorială economică dincolo de 200 de mile marine, dacă poate dovedi că este vorba o extindere naturală. În 2013, guvernul canadian a cerut experților să rescrie documentul ce cuprinde pretențiile țării în zonă și urmează ca Ottawa să-l depună la ONU. Experții spun că rușii și canadienii ar putea relua negocierile pe această temă, întrerupte în 2007.