Rusia cere garanții că ușa NATO rămâne închisă pentru Ucraina

Rusia cere garanții că ușa NATO rămâne închisă pentru Ucraina

Cu trupe comasate pe teritoriul ucrainean, Moscova vrea asigurări ferme că Kievul nu va adera niciodată la Alianța Nord-Atlantică.

Rusia vrea garanții ferme că Ucraina nu va adera niciodată la Alianța Nord-Atlantică, a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al administrației de la Kremlin, într-un moment în care dialogul dintre NATO și Moscova este presărat cu tot mai multe avertismente. Expansiunea blocului militar spre est irită Rusia care cere „garanții 100%” că Ucraina nu se va alătura vreodată, a declarat Dmitri Peskov, la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin avertizase că SUA nu vor supune niciodată Rusia.

100 de tancuri

Liderul de la Kremlin i-a răspuns astfel secretarului- general NATO, Jens Stoltenberg, care acuzase Rusia că destabilizează Ucraina prin sprijinul direct acordat separatiștilor din estul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Kiev, dar și la Chișinău, tot mai mulți politicieni vorbesc despre perspectiva aderării la NATO, spre neliniștea Moscovei. Peskov nu a spus însă ce se întâmplă dacă NATO nu oferă aceste garanții Rusiei, care pare să stea în expectativă în estul Ucrainei. Limbajul dur dintre Rusia și Alianță se suprapune dezvăluirilor făcute de guvernul de la Kiev potrivit cărora aproximativ 100 de tancuri rusești au intrat săptămâna aceasta pe teritoriul Ucrainei, iar concentrări de forțe combatante și echipamente militare ruse se înregistrează la Donețk, Debalțevo și Lugansk.

Evgheni Perebiinis, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a mai dezvăluit că mai multe convoaie cu echipamente militare, inclusiv tunuri, tancuri și lansatoare multiple de rachete, precum și un tren cu 12 vagoane de muniții, au trecut din Rusia pe teritoriul Ucrainei prin punctele de graniță controlate de rebeli.

Tratat suspendat

Ieri, Moscova a făcut un nou anunț menit să pună presiune pe țăile europene - suspendarea implementării Tratatului privind Forțele Convenționale din Europa. Tratatul, semnat în 1990, pe care Rusia îl consideră acum „mort”, reglementa un număr egal de arme convenționale - tancuri, artilerie, elicoptere de asalt, avioane de luptă și alte tipuri de vehicule blindate - între NATO și Rusia. Suspendarea tratatului poate duce astfel la o nouă cursă a înarmării pe teritoriul Europei.

Propagandă în Republica Moldova

Pe măsură ce se apropie alegerile din 30 noiembrie din Republica Moldova, Moscova pune tot mai multă presiune pe Chișinău. Rusia știe deja ce va vota majoritatea populației, a declarat portavocea Kremlinului, vicepremierul Dmitri Rogozin, subliniind că moldovenii vor alege Uniunea Vamală, proiectul economic inițiat de Moscova, și nu UE. La rândul său, Igor Dodon, liderul socialiștilor moldoveni, care s-a întâlnit marți cu Rogozin, a afirmat că Rusia va permite reluarea exporturilor moldovenești doar dacă Republica Moldova anulează Acordul de Asociere cu UE, sugerând că alianța cu Rusia reprezintă o alternativă economică mult mai solidă.