Editura Evenimentul si Capital

Rusia, Turcia şi Arabia Saudită negociază în forţă în Siria: armistiţiu parţial în pragul războiului total | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 24 Comentarii | 6358 Vizualizari

În noaptea de joi spre vineri, la Munchen, înaintea debutului conferinţei pentru securitate, principalii actori din Siria au anunţat cu fast un mare acord, numit „armistiţiu parţial” de încetare a focului, o formula diplomatică de a acoperi dezacorduri majore şi de a evita războiul total în care sunt gata să se angajeze forţele multiple ale actorilor regionali şi globali.

 Este un armistiţiu parţial pentru că Rusia a refuzat să încheie atacurile, insistând că va continua să lupte cu Statul Islamic şi Frontul Al Nusra – deşi majoritatea statelor occidentale îi reproşează că doar 30% din loviturile sale vizează organizaţiile teroriste. Preşedintele Siriei, Bashar al Assad, a prins glas şi susţine că “va elibera întreaga ţară”, în timp ce Turcia şi Arabia Saudită se pregătesc de atac aerian şi cu trupe la sol “împotriva Statului Islamic”, insistând ambele că Al Assad nu mai are nici un viitor.

Chiar şi aşa, armistiţiul ar urma să înceapă “în următoarea săptămână”, deci fără un termen fix de angajare a încetării focului, şi aceasta sub rezerva acordului fracţiunilor opoziţiei siriene din Nord şi Sud şi în condiţiile în care Rusia chiar respectă angajamentele, după cum sublinia sceptic ministrul britanic de externe Philip Hammond. Totul condiţionat, nesigur, neclar. Dar care este miza, de fapt?

Marea problemă este implicarea în regiune, deopotrivă, a tuturor categoriilor de forţe din Orientul Mijlociu, în pragul unui adevărat război total. Într- adevăr, coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic condusă de SUA, cu statele Occidentale, Turcia şi statele din Golf în componenţă, e pregătită deja pentru intervenţie militară inclusiv pe teren, prin Turcia şi Arabia Saudită, la acestea anunţându-şi ralierea şi Emiratele Arabe Unite. Toate cele trei state, care au reunit forţele la o bază militară din sudul Turciei, au drept scop eliminarea lui Bashar al Assad, susţinerea opoziţiei siriene moderate şi evitarea prăbuşirii acesteia prin asaltul de la Alep al trupelor coaliţiei conduse de Rusia pe linie şiită alawito-iraniano- Hezollah. În pragul războiului sectar, care ameninţă să arunce în aer Orientul Mijlociu, trupele statelor sunite au ales să intervină ele pe teren împotriva Statului Islamic, pentru a păstra o forţă sunită serioasă de interpunere între continuumul şiit şi înlocuind opţiunea kurdă pentru combaterea Statului Islamic pe teren, opţiune ce ameninţă să solicite statalitatea post Assad.

Maxima complicaţie merge şi mai departe, pentru că raţiunea intervenţionismului se cuplează în două elemente pivot strategice în regiune: primul vizează capacitatea statului turc de a stăvili puhoiul arab al migraţiei către Europa, în caz contrat opţiunea alternativă fiind un stat kurd care să asume el acest rol; al doilea este nevoia unui stat sunit în Irak şi Siria care să facă legătura dintre Turcia şi Iordania şi să separe Irakul şiit de Siria Mediteraneeană alawită, stat care să joace rolul Irakului lui Saddam Hussein pentru blocarea continuumului şiit sub control iranian pentru înconjurarea Israelului şi pentru contrabalansarea, în timp, a Iranului în regiune.

Acestea sunt deziderate perene pentru care intervenţia rusă în Siria şi Estul Mediteranei a însemnat intervenţia unui actor cu pretenţii excesive şi în afara jocului regional, pentru care Siria nu este interes de viaţă şi de moarte ci doar unul de impunere a statutului de mare putere şi prezenţa la masa de negociere, iar jocul pe teren se joacă din postura legitimităţii „regimului sirian” al lui Bashar al Assad versus opoziţia siriană anti- Statul Islamic, lovită puternic de aviaţia şi forţele aerospaţiale ruse pentru a submina interesele occidentale în regiune şi a negocia soluţia din Siria versus interesele ruse din Ucraina.

Deci în acelaşi spaţiu se joacă şi echilibrul din Orientul Mijlociu, şi pacea lumii, şi războiul suniţi - şiiţi, şi rivalitatea Iran-Arabia Saudită, şi viitorul Israelului, şi perspectiva valului de imigranţi către Europa. Teme în care Rusia a jucat rolul de creator de turbulenţe şi subminarea acordurilor occidentale cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, mai mult, utilizând toată forţa mediatică de manipulare pentru a sublinia contrariul propriilor acţiuni, respectiv „combaterea terorismului şi a Statului Islamic” şi „combaterea valurilor de imigranţi”.

În acest context, este de notat propunerea făcută la Munchen de Wolfgang Ishinger, preşedintele Conferinţei de Securitate, în legătură cu nevoia înfiinţării unui OSCE în Orientul Mijlociu, cu participarea SUA, Rusiei şi UE, pentru a asigura pacea în regiune. Dincolo de înclinaţiile de diplomat şi negociator ale lui Ishinger, referirea extrem de interesantă şochează tocmai pentru că impune un rol major al Rusiei nu numai în Siria - acolo unde a sosit doar pentru a-şi obţine statutul de mare putere şi a forţa avantaje în Ucraina, la schimb - dar în întregul Orient Mijlociu, unde nu avea nici un rol în urmă cu câteva luni şi unde a complicat situaţia prezentă după intervenţia militară din septembrie 2015.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate