Editura Evenimentul si Capital

Rusia şi Cuba din nou împreună

Autor: | | 6 Comentarii | 1852 Vizualizari

Rusia se reîntoarce să-şi joace cărţile în Cuba. Insula caraibeană care timp de decenii a reprezentat ghimpele din coasta securităţii americane, cu toată deschiderea Washingtonului şi sfârşitul embargoului comercial promovat de Barack Obama, rămâne încă ancorată de alianţa cu Moscova. De data aceasta, ceea ce reprezintă legătura fundamentală din relaţia Havana-Moscova este petrolul.

În ultimii ani, Cuba a reuşit să supravieţuiască la nivel energetic graţie acordurilor cu Venezuela care furniza petrolul necesar insulei la preţuri foarte scăzute. Făcea parte din logica geopoliticii Venezuelei lui Chavez, adică să ajute proprii aliaţi americani la modul de a fi considerat un lider în situaţia de a dirija America meridională de tip bolivarian.

Odată cu ascensiunea lui Maduro şi grava criză instituţională şi economică a Venezuelei, Cuba a trebuit să constate imposibilitatea din partea Caracasului de a da curs propriilor acorduri în domeniul petrolifer. Dezordinea, criza financiară şi umanitară pe care le trăieşte ţara chavistă, au modificat mult capacităţile comerciale internaţionale, lăsând un gol energetic dificil de umplut. Un gol energetic pe care însă acum îl va putea suplini chiar Federaţia Rusă.

La începuturile lui mai, compania petroliferă Rosneft a anunţat ca a ajuns la un acord cu compania energetică de stat Cubametals pentru furnizarea a 250.000 de tone de petrol atât brut cât şi rafinat. În substanţă acordul prevede ca insula cubană să primească circa 2 milioane de barili  de petrol pe an, peste produsele rafinate. Deja în aceste zile ar trebui să sosească primul transport de motorină din Rusia în cantitate de 250.000 de barili

Potrivit agenţiei de presă Reuters, Cuba nu va putea plăti niciodată furnizorii ruşi de petrol. Estimările vorbesc de o valoare de piaţă de 106 milioane de dolari, un cost pe care, în acest moment, guvernul cubanez nu-l va putea plăti în niciun caz. Dar problema nu e aceea, având în vedere că, evident, acordul asupra petrolului presupune un acord politic pe scară largă. Pe Rusia n-o interesează banii Cubei, ci confirmarea unei alianţe care, în vremuri ca acestea, de încălzire a relaţiilor diplomatice cu Casa Albă, poate servi ca expedient diplomatic pentru a răci anumite luări de poziţie ale Washingtonului.

Moscova n-a uitat niciodată, în aceşti ani, posibilităţile favorabile unei alianţe cu Cuba chiar şi după decenii de la căderea comunismului, dar şi sfârşitul embargoului SUA. În 2014, ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, afirmase că Rusia studia posibilitaea redeschiderii bazelor militare pe teritoriul american, în special în Venezuela, Nicaragua şi, aţi ghicit, Cuba.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate