Editura Evenimentul si Capital

AMBIȚIILE IMPERIALISTE ale RUSIEI. Ce RISCĂ ROMÂNIA? Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Autor: | | 6 Comentarii | 5126 Vizualizari

Acum câțiva ani, un diplomat rus mărturisea că dacă prețul stabilității în Asia Centrală este prezența americană în regiune, atunci această stabilitate este inacceptabilă.

Aceasta nu este doar optica regimului Putin. De la extrema dreaptă la cea stângă, politicienii din Rusia sunt de acord cu câteva principii- federația trebuie să rămână o superputere nucleară, trebuie să redevină o mare putere în toate domeniile vieții internaționale și să-și extindă hegemonia de-a lungul granițelor țării.

Asta explică în mare măsură de ce toate republicile ex-sovietice care dau semne de independență au foarte repede mari probleme. S-a întâmplat în anii 90, când Moldova s-a confruntat cu secesiunea din Transnistria, s-a repetat și în timpurile lui Vladimir Putin, când rușii au intrat în Georgia și au provocat mari probleme Ucrainei.

De altfel, în timpul lui Putin, tehnica acestor conflicte, mai mult sau mai puțin înghețate. a căpătat noi valențe.Rîzboiul la granițele Rusiei este o condișie a securității țării, atâta vreme cât Moscova poate controla conflictul.

Iar Kremlinul și-a rafinat în timp capacitatea de a genera haos, după cum a demonstrat în Asia Centrală, Caucaz, Moldova, Ucraina și Siria. Ideea pe care strategii Kremlinului vor să o impună potențialilor adversari este că dacă Rusia nu-și poate impune hegemonia în zonele pe care le consideră vitale pentru securitatea ei, nimeni nu va putea să o facă.

Ceea ce vrea de fapt Rusia în acest moment este controlul asupra țărilor din fosta Uniune Sovietică, sau, altfel spus, dreptul de veto al Moscovei cu privire la marile decizii. E, dacă vreți, același concept al suveranității limitate din doctrina Brejnev. Exemple sunt cu duiumul.

Armenia, de pildă, a fost nevoită să renunțe la promisiunea de a participa la un exercițiu NATO după ce Moscova și-a arătat nemulțumirea. La fel, în 2013, Moscova a amenințat că nu va mai ajuta Armenia în conflictul din Nagorno Karabakh dacă aceasta va încerca să devină membru asociat al Uniunii Europene.

Tot Moscova a fost cea care a împiedicat țările din Asia Centrală să participe la programul american de luptă împotriva traficului de stupefiante, deși Rusia e prima care are de suferit de pe urma acestui flagel.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2
Tag-uri: rusia, romania, riscaStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X