Editura Evenimentul si Capital

Rusia relansează confruntările din Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 5 Comentarii | 3557 Vizualizari

Federația Rusă se pregătește să relanseze confruntările din Estul Ucrainei. Informații exacte au fost date publicității de către serviciul de informații al armatei ucrainene în legătură cu trupe, material militar și concentrări de echipamente militare grele pregătite pentru lansarea de atacuri.

 Toate au fost aduse pe masa Comisiei Comune de Control din Estul Ucrainei, punând OSCE și Rusia în fața evidențelor. Dealtfel, OSCE a confirmat deja prezența de material greu și soldați în regiuni din preajma orașului port Mariupol, a localității Debalțevo și în alte zone. Ucraina a reușit să -l identifice, prin intermediul Direcției de informații a Armatei, GUR, pe comandantul rus care conduce trupele ruse și pe așanumiții insurgenți și voluntari ruși din regiunea separatistă, pregătind asaltul și noi provocări militare asupra Kievului, la linia de demarcație. Este vorba despre un comandant din războiului din Cecenia, coordonat de proaspăt numitul premier de atunci al lui Boris Elțîn, Vladimir Putin, comandantul Regimentului 9 de pușcași motorizați al Corpului 1 Armată a trupelor de uscat din districtul militar de sud al Armatei Ruse, colonelul Dmitri Yevghenevici, născut în 1971, anterior comandant al Regimentului 51 de parașutiști de la Tula al Diviziei aeroportate 106 a Forțelor Armate Ruse. Între timp, alți șase soldați ucraineni au murit între Anul Nou și Crăciunul pe stil vechi (7 ianuarie), iar armament greu blindat a fost concentrat pe mai multe fronturi în Donbas, la linia de demarcație, indicând intenția de a lansa provocări masive împotriva trupelor ucrainene. Ajunul Crăciunului, pe 6 ianuarie, a adus deja un număr record de atacuri, peste 51, fiind utilizată artilerie și tancuri de către forțele pro-ruse. Incidentele au fost pe larg discutate în ședința Comisiei Comune de Control militare de pe teren, acolo unde partea rusă și Misiunea de Monitorizare a OSCE au primit datele și au fost avertizate că orice mișcare va duce la reacții dure și la răspunsul cu foc, cu toate categoriile de arme, din partea ucraineană.

Ucraina e nemulțumită că atacurile și morții vin ca urmare a unor tiruri cu categorii de armamente care ar fi trebuit retrase și depozitate, sub supervizarea misiunii OSCE, la distanță de linia de contact. Mai mult, concentrarea de tancuri și vehicule blindate, artilerie autopurtată în zone critice, probată de serviciile de informații militare ale Ucrainei, arată amenințarea unei reluări a luptelor pe teren. Autoproclamatele republici populare Doneţk şi Luhansk au ajuns la un efectiv militar de aproximativ 34.000 de luptători, alături de circa 7.700 de militari ai Federaţiei Ruse. GUR a localizat, în regiunea Donbas, tancuri şi un sistem de rachete Buratino de provenienţă rusească.

Situația în Estul Ucrainei e critică după ce armistițiul semnat la Minsk a depășit termenul de implementare, 31 decembrie 2015, fără ca principalele prevederi să fi fost aplicate. Rusia nu a predat controlul porțiunii de frontieră în regiunea Donbas trupelor autorităților legitime de la Kiev, în timp ce în regiunea separatistă nu au fost organizate alegeri locale potrivit legilor ucrainene, din contră, a fost o încercare de creare a unor autorități pe baza unor pseudoalegeri, anulate la intervenția comunității internaționale.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate