Rusia pune în scenă cele mai mari exerciții militare din ultimul an

Rusia pune în scenă cele mai mari exerciții militare din ultimul an

Moscova a început manevre militare de anvergură, la un an de la anexarea Crimeii. Occidentul atrage din nou atenția că fosta peninsulă ucraineană a devenit un risc pentru securitatea țărilor riverane Mării Negre.

Rusia a început ieri cele mai ample manevre militare organizate după izbucnirea crizei ucrainene, la exact un an de la anexarea Peninsulei Crimeea. Peste 40.000 de soldați, 3.360 de vehicule militare, 41 de nave de război, 15 submarine și 110 avioane de vânătoare și elicoptere participă la exercițiile concentrate în sectorul nordic al țării, dar care acoperă și regiuneile de vest și de sud. Astfel, o navă cu rachete de tip Daghestan din flotila rusă din Marea Caspică a părăsit, ieri, portul și a ieșit în larg pentru exerciții de tragere cu rachete, aplicații în care va fi implicată și artileria. Pe lângă sincronizarea cu prima aniversare a anexării Crimeii, manevrele se suprapun și unor exerciții militare pe care Norvegia le desfășoară în nordul său, cele mai mari organizate de membrul NATO în ultimii 25 de ani.

Alertă maximă

Tocmai din acest motiv, trupele din sectorul nordic (aflat la granița cu Norvegia, Finlanda, Estonia și Letonia) au fost plasate, la ordinul președintelui Vladimir Putin, în stare de luptă. Decizia vine, mai ales, în contextul revendicărilor Moscovei asupra vastelor întinderi arctice, bogate în hidrocarburi. Acum o lună, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, avertizase că Rusia este dispusă să își apere chiar și militar interesele naționale din regiunea Arctică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O platformă militară”

În corespondența publică, Moscova susține că manevrele au fost organizate în replică la decizia NATO de a-și reloca trupe de-a lungul flancului estic. Săptămâna trecută, Alianța a anunțat că a început mobilizarea a 3.000 de militari și circa 750 de vehicule de război pentru trei luni de manevre în țările baltice în cadrul operațiunii „Atlantic Resolve”, menite să liniștească țările din regiune în fața amenințării Rusiei, după anexarea Crimeii și implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Tot ieri, când Crimeea a început să sărbătorească cu fast alipirea la Rusia, UE a condamnat din nou „anexarea ilegală” a fostei peninsule ucrainene și militarizarea sa. NATO a avertizat încă de săptămâna trecută că fosta peninsulă ucraineană a devenit o adevărată platformă militară rusă care acoperă acum întreaga Mare Neagră.

Vladimir Putin, din nou în public

Liderul de la Kremlin a apărut, ieri, în public după o absență de zece zile care a suscitat o avalanșă de zvonuri și speculații, mergând de la starea sa de sănătate și nașterea unui copil cu fosta gimnastă Alina Kabaeva, până la o lovitură de stat la Moscova, relatează AFP. Șeful statului rus a apărut la o întâlnire cu omologul său din Kârgâzstan, Almazbek Atambiev, într-unul din saloanele Palatului Constantin, în apropiere de Sankt-Petersburg. Putin a calificat drept „bârfe” zvonurile care au circulat pe durata absenței sale de zece zile, adăugând că „ar fi plictisitor” dacă nu ar exista „bârfele”din media. Corespondentul agenției France Presse la evenimentul de ieri a subliniat însă faptul că liderul rus era palid la față, dar Atambiev, oaspetele lui Putin, a ținut și el să ironizeze zvonurile privind starea de sănătate a liderului rus.