Rusia respinge solicitarea Israelului cu privire la crearea unei zone tampon de 70 de kilometri, contra prezenței milițiilor iraniene

Rusia respinge solicitarea Israelului cu privire la crearea unei zone tampon de 70 de kilometri, contra prezenței milițiilor iraniene

Rusia a respins cererea făcută de Israel pentru crearea unei zone tampon mai mari, la granița din Înălțimile Golan, în încercarea de a ține forțele iraniene și milițiile lor la aproximativ 70 de kilometri distanță de teritoriile israeliene. Israelul a cerut Rusiei și Statelor Unite să nu permită prezența forțelor iraniene sau a milițiilor acestora la vest de drumul dintre Damasc și orașul Al-Suwayda, aflat în sud-vestul Siriei.

 

Rușii au promis Israelului doar că iranienii și aliații lor nu vor veni mai aproape de cinci kilometri de linia de armistițiu dintre regimul lui Bashar Assad și rebeli, conform acelorași surse.

Regimul sirian continuă să controleze partea nordică a sectorului sirian din Înălțimile Golan, de la orașul Quneitra la Damasc, ceea ce înseamnă, de fapt, că rușii au promis doar să-i țină pe iranieni doar în interiorul frontierelor actuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înalți oficiali israelieni, printre care și Primul Ministru Benjamin Netanyahu, și-au exprimat recent îngrijorarea față de activitatea gărzilor revoluționare iraniene, a organizației "Hezbollah" și a altor miliții sprijinite de Iran, care se apropie de graniță.

O astfel de prezență iraniană nu a fost identificată în ultimele luni, dar serviciile de informații israeliene se așteaptă ca iranienii să se infiltreze treptat în zona de frontieră și că, pe termen lung, iranienii intenționează să își consolideze prezența militară și de informații în zonă.

Experții consideră că Iranul intenționează să folosească Înălțimile Golan din Siria ca front secundar împotriva Israelului, în cazul izbucnirii unui alt război între Israel și Hezbollah. Oficialii israelieni confirmă că Teheranul cheltuiește aproximativ 800 de milioane de dolari pe an pentru a sprijini organizația Hezbollah în Liban. Aceștia sunt de părere că Iranul acordă, de asemenea, sute de milioane de dolari regimului Assad și milițiilor care luptă în Siria, Irak și Yemen.

De asemenea, Iranul oferă ajutor aripii militare a Hamas, din Fâșia Gaza. Hamas și Jihadul Islamic primesc, în prezent, aproximativ 70 de milioane de dolari pe an de la Iran, au adăugat oficialii.(Asharq-al-awasat)