Editura Evenimentul si Capital

Rusia în genunchi: azi, verdictul de la Haga în dosarul Ucraina versus Rusia | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 22 Comentarii | 5918 Vizualizari

Ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat: dosarul Ucraina versus Rusia din fața Curții Internaționale de Justiție a ajuns la final și miercuri, 19 aprilie urmează să pronunțe verdictul în cazul blocării Rusiei de a mai trimite bani, arme și trupe în Estul Ucrainei.

 Kievul a mai cerut Curții să ordone Rusiei să oprească discriminarea rasială din Crimeea la adresa grupurilor minoritare, cu precădere a Tătarilor.

În afara cazurilor de agresiune care nu pot fi decise în Consiliul de Securitate al ONU din cauza veto-ului unui membru permanent, implicat în astfel de cazuri, Curtea Internațională de Justiție e chemată să soluționeze disputele potrivit dreptului internațional și a acordurilor / angajamentelor internaționale ale părților. În plus, Ucraina a cerut Curții măsuri de protecție interimare până la soluționarea marilor dosare pe fond, respectiv anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei. Decizia nu are caracter obligatoriu și Curtea Internațională de Justiție nu are instrumentar pentru a aplica deciziile sale. Însă verdictele au un impact politic major și caracterizează o situație dincolo de parti-pri-ul părților. De aceea și miza atât de importantă pe acest verdict care nu va califica direct anexarea Crimeii de către Rusia sau agresiunea militară rusă din Estul Ucrainei, dar va oferi un instrument important Kievului în orice format de negociere a situației de pe teren, influențând inclusiv acordul de la Minsk 2, dacă verdictul e formulat în termeni potriviți și-i dă câștig de cauză Ucrainei, cum e așteptat.

În cadrul procesului, Ucraina a acuzat Rusia de violarea convențiilor ONU împotriva terorismului și discriminării prin sprijinirea grupurilor din Estul Ucrainei și Crimeea calificate la nivel oficial la Kiev drept teroriste. Moscova a respins alegațiile și a menținut opțiunea și narațiunea sa privind autodeterminarea cetățenilor din Crimeea într- un referendum(în bătaia puștii, e adevărat, sub ocupație, dar referendum se cheamă) și vorbește despre războiul civil din interiorul Ucrainei, declinându—și responsabilitatea pentru soldați și tehnică militară rusă pe teritoriul ocupat din Donbas. Ucraina a cerut Curții Internaționale de Justiție să constate faptul că „Federația Rusă este responsabilă la nivel internațional de actele de terorism comise de intermediarii săi din Estul Ucrainei”, Kievul numind în mod constant operațiunea sa din Estul Ucrainei drept operațiune anti-teroristă, considerând că administrațiile marionetă ale Rusiei din Donetsk și Luhansk sunt structuri/ organizații teroriste.

În același context, dosarul actual de la Curtea Internațională de Justiție mai are un obiectiv, acela de a crea premizele pentru a obliga Rusia să plătească pe scară largă compensații financiare tuturor civililor prinși în mijlocul conflictului și care șiau pierdut bunurile și locuințele în aceste confruntări, prin strămutări succesive, prin tâlhării din partea paramilitarilor, voluntarilor și militarilor ruși în vacanță, sau rătăciți dincolo de graniță, cum i-a numit Lavrov, ministrul rus de Externe. În orice caz, o hotărâre definitivă a Curții în termeni duri împotriva Rusiei antrenează un impact major politic internațional, dar și posibilitatea tuturor cetățenilor din zona de conflict de a se îndrepta la aceeași curte împotriva Rusiei pentru a obține compensații. De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a fost încă pe deplin exploatată în cazul agresiunii militare din Estul Ucrainei, un caz similar celui al lui Ilașcu și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse, caz în care CEDO a condamnat Rusia și a decis deplina responsabilitate a Moscovei atât în cazul războiului din Transnistria, cât și a tuturor acțiunilor pretinselor autorități din stânga Nistrului.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate