Editura Evenimentul si Capital

Rusia folosește Siria pentru a testa cele mai noi arme și tehnici militare

Avionul de luptă SU-34 al forțelor aeriene rusești participă activ la misiunea din Siria, unde atacă, spun ofi cialii de la Moscova, ținte ale jihadiștilor Statului Islamic FOTO: AGERPRES
Autor: | | 13 Comentarii | 844 Vizualizari

Evoluția militară spectaculoasă a Rusiei nu mai poate fi contestată de observatorii occidentali. Putin a obținut imaginea după care tânjea: armata rusă poate desfășura operațiuni militare complexe în afara granițelor țării

Dincolo de prietenia ruso-siriană este vorba de o demonstraţie cu ajutorul căreia au fost expuse (dar mai ales TESTATE) armamentul, tehnicile și strategiile armatei ruse.

Noua tehnologie rusească

Atacurile aeriene au implicat bombardiere – printre care și Suhoi Su-34 - și rachete de croazieră, lansate de la o distanță de peste 1.400 km din Marea Caspică, care nu mai fuseseră utilizate anterior în intervenţii militare, scrie The New York Times.

Unii analişti consideră că noua tehnologie rusească ar fi deja peste cea a SUA.

Extraordinara sincronizare a atacurilor aeriene cu intervenţiile siriene de la sol dovedesc că implicarea Rusiei a fost pregătită cu minuțiozitate, cu mult timp înainte ca Moscova să-şi facă publice intenţiile.

Toate acestea, spun oficialii occidentali, reflectă extraordinara modernizare a armatei ruse, chiar şi în condiţiile în care bugetul alocat apărării s-a redus dramatic în ultimii ani.

Într-un raport pentru European Council on Foreign Relations, expertul Gustav Gressel spune că Putin este autorul celei mai rapide transformări a forțelor armate din anii 1930 până acum. „Rusia este în prezent o forţă militară capabilă săşi nimicească oricare din vecini, dacă aceştia ar fi lipsiţi de suportul vestic”, scrie Gustav Gressel, fost ofiţer în armata austriacă.

În momentul de faţă, într- o zi de luptă împotriva forţelor care se opun regimului lui Bahsar al-Assad, avioanele de luptă rusești întreprind cam tot atâtea atacuri pe cât întreprinde, lunar, coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

Demonstrație de forță

Operaţiunile din Siria, mai spune analiza cotidianului american, au devenit simple teste ale unei Rusii devenite tot mai agresivă și mai sfidătoare sub conducerea „domnului Putin”.

De fapt, cum sugera chiar Putin, du minica trecută, aceste operaţiuni sunt un mesaj trimis SUA şi aliaţilor săi cu privire la redresarea puterii militare, după deceniile post-sovietice de decrepitudine.

„Pentru experţi, una era să presupună că Rusia are un astfel de armament şi alta e să vadă că acesta chiar există, că industria noastră de apărare chiar le fabrică, sunt de înaltă calitate și avem chiar și personal instruit să le folosească. Rusia deţine aceste arme şi este gata să le folosească dacă interesele ţării şi poporului o cer”, a explicat liderul de la Kremlin.

Modernizarea armatei

Capacitățile militare pe care le desfășoară Rusia în Siria, și înainte în Ucraina, sunt rezultatul războiului scurt, dar victorios din Georgia, în 2008. Deși Rusia a învins forțele guvernamentale georgiene, antrenate de americani, și le-a alungat din regiunile din jurul regiunii separatiste Oseția de Sud, forțele terestre și aeriene rusești nu erau foarte eficiente. La finalul războiului, Putin, care era premier, a început programul de modernizarea a armatei. Bugetul apărării a ajuns la 81 de miliarde de dolari sau 4,2% din PIB. Spre deosebire de intervenția din estul Ucrainei, desfășurată în secret și învăluită de bâlbele oficiale care au respins implicarea directă a Rusiei, bombardamentele din Siria au loc cu surle și trâmbițe, cu declarații pompoase ale Ministerului Apărării din Rusia. Instituția distribuie filmulețe elocvente, așa cum făcea și Pentagonul pe vremea Războiului din Golf, la începutul anilor ’90.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X