Editura Evenimentul si Capital

Rusia - „băiatul rău” din sistemul internațional: vrea mai mult decât poate și decât își permite | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 6 Comentarii | 2263 Vizualizari

Federația Rusă a lui Putin rămâne performerul anului 2015 la capitolul surprize, război, violență, agresivitate, „băiatul rău” din sistem, gata să arunce în aer regulile dreptului internațional și aranjamentele europene în care este parte, ba chiar și actul fondator al CSI, Comunitatea Statelor Independente, de dragul dorinței de a fi considerat din nou superputere.

 Vrea mai mult decât poate, decât își permite și decât comunitatea internațională e dispusă să-i acorde.

Răbufnirea de agresivitate și violență armată născută în 2007 cu retragerea din Tratatul Forțelor Convenționale în Europa, apoi continuată cu războiul ruso-georgian din 8 august 2008 și, ulterior, cu anexarea de facto a Abhaziei și Osetiei de Sud, nu s-a oprit, ci a mers mai departe în spațiul post sovietic cu anexarea Crimeii la 17 martie 2014 și cu agresiunea militară din Estul Ucrainei. Apoi din septembrie 2014 s-a mutat prin operațiunile militare din Siria și Estul Mediteranei. Toate mișcări agresive, de contestare a intereselor occidentale, în încercarea disperată de a-și apăra propriile aspirații de acces la mările calde, dorințe de proiectare a forței la nivel regional și, mai ales, dorință de a conta, de a fi băgată în seamă.

Rusia lui Putin a sacrificat orice pe plan intern, polarizând populația printr-o propagandă deșănțată combinată cu eliminarea opoziției, a societății civile, a mass media independente, de dragul de a-și rezolva trei probleme fundamentale: problema rolului său la nivel european – solicitând veto- ul pe toate problemele de securitate, dar, oricum, măcar în spațiul post-sovietic, acolo unde aplică o teorie Brejnev II a suveranității limitate pentru statele independente; apoi problema rolului Ucrainei în Europa și situația frontierei între Estul „lumii ruse” și Vestul democrațiilor liberale, care influențează sistemul politic intern al Rusiei și crează dificultăți democrației dirijate și verticalei puterii sistemului economic bazat pe administrarea de către siloviki a companiilor energetice în favoarea potentaților cu epoleți ai sistemului; în fine, situația participării Rusiei la guvernanța globală, în curs de elaborare și statuare în următorii 3-5 ani.

Într-adevăr, la nivel european, rolul Rusiei este greu de definit. După ce i s-a propus de către Germania, la Messenberg, o formulă de dialog de securitate (nu decizie) europeană 2 plus 2, dacă rezolvă conflictele înghețate, începând cu Transnistria, Rusia a dezamăgit până și Germania cancelarului Merkel prin gesturile sale agresive și i-a anulat oferta europeană, acolo unde nici măcar spațiul de liber schimb al UE cu Ucraina nu a fost teren de negociere acceptabilă pentru un veto rus. Apoi acordurile Minsk doi din Estul Ucrainei amenință să se prăbușească, odată ce se acumulează atacuri, morți și răniți la finalul lui 2015, și ofensiva pas cu pas, sub radar, către Mariupol, din aceste zile. O nouă răbufnire se anunță cât de curând. Iar militarizarea Mării Negre și a Crimeii amenință să schimbe echilibrul de forțe și oricum introduce dubiu asupra acțiunilor viitoare ale Rusiei, contracarate pe scară largă prin reasigurarea flancului estic al NATO, din Nord până în Sud, nu numai la nivelul Estului continentului.

Deci la nivel european, Rusia merge spre o frontieră întărită cu Occidentul, cu reguli de angajare în jurul noii frontiere de facto ce trece prin Estul Ucrainei. Cu capitalul de încredere prăbușit, fără susținere la nivel european și cu sancțiunile prelungite, Rusia se apropie de epuizarea fondurilor de rezervă și de colapsul economico- financiar în 2016. E adevărat că vorbim despre un popor a cărui capacitate de a îndura e suficient de mare pentru a-i permite lui Putin să forțeze agresivitatea și continuarea unor negocieri cu soluții, speră el, rapide, în avantajul celui curajos, care a luat inițiativa. Dacă timpul trece, eșecul e evident și îl resimte deja pe toată linia.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate