Editura Evenimentul si Capital

Rusia - „băiatul rău” din sistemul internațional: vrea mai mult decât poate și decât își permite | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 6 Comentarii | 2253 Vizualizari

Federația Rusă a lui Putin rămâne performerul anului 2015 la capitolul surprize, război, violență, agresivitate, „băiatul rău” din sistem, gata să arunce în aer regulile dreptului internațional și aranjamentele europene în care este parte, ba chiar și actul fondator al CSI, Comunitatea Statelor Independente, de dragul dorinței de a fi considerat din nou superputere.

 Vrea mai mult decât poate, decât își permite și decât comunitatea internațională e dispusă să-i acorde.

Răbufnirea de agresivitate și violență armată născută în 2007 cu retragerea din Tratatul Forțelor Convenționale în Europa, apoi continuată cu războiul ruso-georgian din 8 august 2008 și, ulterior, cu anexarea de facto a Abhaziei și Osetiei de Sud, nu s-a oprit, ci a mers mai departe în spațiul post sovietic cu anexarea Crimeii la 17 martie 2014 și cu agresiunea militară din Estul Ucrainei. Apoi din septembrie 2014 s-a mutat prin operațiunile militare din Siria și Estul Mediteranei. Toate mișcări agresive, de contestare a intereselor occidentale, în încercarea disperată de a-și apăra propriile aspirații de acces la mările calde, dorințe de proiectare a forței la nivel regional și, mai ales, dorință de a conta, de a fi băgată în seamă.

Rusia lui Putin a sacrificat orice pe plan intern, polarizând populația printr-o propagandă deșănțată combinată cu eliminarea opoziției, a societății civile, a mass media independente, de dragul de a-și rezolva trei probleme fundamentale: problema rolului său la nivel european – solicitând veto- ul pe toate problemele de securitate, dar, oricum, măcar în spațiul post-sovietic, acolo unde aplică o teorie Brejnev II a suveranității limitate pentru statele independente; apoi problema rolului Ucrainei în Europa și situația frontierei între Estul „lumii ruse” și Vestul democrațiilor liberale, care influențează sistemul politic intern al Rusiei și crează dificultăți democrației dirijate și verticalei puterii sistemului economic bazat pe administrarea de către siloviki a companiilor energetice în favoarea potentaților cu epoleți ai sistemului; în fine, situația participării Rusiei la guvernanța globală, în curs de elaborare și statuare în următorii 3-5 ani.

Într-adevăr, la nivel european, rolul Rusiei este greu de definit. După ce i s-a propus de către Germania, la Messenberg, o formulă de dialog de securitate (nu decizie) europeană 2 plus 2, dacă rezolvă conflictele înghețate, începând cu Transnistria, Rusia a dezamăgit până și Germania cancelarului Merkel prin gesturile sale agresive și i-a anulat oferta europeană, acolo unde nici măcar spațiul de liber schimb al UE cu Ucraina nu a fost teren de negociere acceptabilă pentru un veto rus. Apoi acordurile Minsk doi din Estul Ucrainei amenință să se prăbușească, odată ce se acumulează atacuri, morți și răniți la finalul lui 2015, și ofensiva pas cu pas, sub radar, către Mariupol, din aceste zile. O nouă răbufnire se anunță cât de curând. Iar militarizarea Mării Negre și a Crimeii amenință să schimbe echilibrul de forțe și oricum introduce dubiu asupra acțiunilor viitoare ale Rusiei, contracarate pe scară largă prin reasigurarea flancului estic al NATO, din Nord până în Sud, nu numai la nivelul Estului continentului.

Deci la nivel european, Rusia merge spre o frontieră întărită cu Occidentul, cu reguli de angajare în jurul noii frontiere de facto ce trece prin Estul Ucrainei. Cu capitalul de încredere prăbușit, fără susținere la nivel european și cu sancțiunile prelungite, Rusia se apropie de epuizarea fondurilor de rezervă și de colapsul economico- financiar în 2016. E adevărat că vorbim despre un popor a cărui capacitate de a îndura e suficient de mare pentru a-i permite lui Putin să forțeze agresivitatea și continuarea unor negocieri cu soluții, speră el, rapide, în avantajul celui curajos, care a luat inițiativa. Dacă timpul trece, eșecul e evident și îl resimte deja pe toată linia.

În fine, la nivel global Rusia nu mai e nici pe departe un actor capabil să stea la masă. Nu mai are rol, nu mai livrează, nu are resurse de prestigiu și influență. SUA, China, UE în plan secund, sunt în postura de a discuta guvernanța globală fără Rusia, care rămâne doar o sursă de energie pentru cei mari. Deși își dorește mai mult, singurul său argument a fost agresivitatea și dorința ultimei șanse de a juca un rol. De aici Siria, Estul Mediteranei și agresivitatea militară globală. Dar fără baza economică, tehnico-militară și de inventivitate care să garanteze locul la masa de negociere a viitorului, Rusia rămâne un actor al trecutului militarist agresiv de tip război rece. Iar prăbușirea în perioada viitoare pe linie economicofinanciară scoate Rusia definitiv dintre actorii care contează global și vor juca un rol în viitor.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate