Editura Evenimentul si Capital

Rusia amenință Statele Unite: Atac pe toate fronturile împotriva intereselor Occidentale în întreaga lume | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 13 Comentarii | 4183 Vizualizari

Seful Servicilui militar de Informații din SUA, James Clapper, a prezentat un raport în fața Congresului SUA despre pericolul care poate proveni din țările străine, oprindu- se în particular la pericolul din partea Rusiei.

 Aici, raportul este extrem de critic și de specific și indică multiple direcții: cibernetic, rachete cu rază mica și medie, bruierea sateliților și comunicațiilor cosmice. În ceea ce privește amenințările clasice, amenințarea în zona Arctică, războaiele din Ucraina și Siria și presiunile militare asupra statelor vecine sunt cele mai periculoase, ca și dorința Moscovei de a se afirma ca hegemon în cadrul Eurasiei.

Potrivit raportului, Rusia este capabilă prin intermediul internetului să atace obiecte de infrastructură, să colecteze informații, să efectueze operațiuni de influență. În al doilea rând, Rusia prin intermediul rețelei va influența opinia publică, folmulând o conjunctură care îi convine. În raport se menționează că Moscova publică pe site-urile comerciale dezinformări, pentru a crea haos în publicațiile web. Clapper menționează și pericolul din partea Rusiei în sfera cosmică. Moscova perfecționează abilitățile militarilor săi și a sateliților de urmărire, efectuând operațiuni tot mai complicate: Moscova dezvoltă activ armele cosmice, desfășoară aparatajului de bruiaj a semnalelor de pe satelit și dezvoltă armamentelor cu laser pentru „orbirea” sateliților de urmărire SUA și a sistemelor anti-rachetă.

Agresivitatea și operațiunile militare în vecinătate, în Ucraina și Siria sunt de asemenea amenințări directe la adresa SUA și a politicilor occidentale în regiune, fiind menite să blocheze orice interes occidental, cu prețul amplificării tensiunilor, conflictelor, blocării negocierilor și alterării oricărei soluții care nu respectă interesul explicit al Rusiei. „În pofida crizei economice din Rusia, Kremlinul intenționează și în continuare să implementeze politica dură și în 2016. Rusia este gata să folosească pe ascuns forțele militare și militarizate în statul vecin. Astfel Kremlinul doar va continua să continue presiunile aspra vecinilor, inclusiv și țările membre NATO”.

Rusia își arogă statutul de superputere și hegemon în formatul său Eurasia, și, potrivit datelor serviciului de informații din SUA, Kremlinul doar va amplifica presiunile asupra țărilor vecine pentru a le impune să participe la crearea Uniunii Economice Euro-Asiatice. În conflictul din Siria, Clapper a menționat că Kremlinul este în stare să susțină regimul lui Bashar al Assad, pentru a restabili controlul asupra localităților, însă nu poate schimba situația în totalitate. În raport se menționează despre intenția Moscovei de a juca „cartea kurdă” cu Turcia.

Pentru cei ce pun situația din Siria, de exemplu, pe seama unei posibile înțelegeri SUA-Rusia dincolo de formatul Geneva, această declarație în fața Congresului aruncă în aer definitiv orice speculație, dar relevă, pe de altă parte, slăbiciunea administrației Obama la sfârșit de mandat și eșecul major al abordării diplomatice a situației din Siria care permite, iată, Rusiei să preia inițiativa și să creeze răni profunde SUA și UE, ba chiar subminarea politicilor de conciliere și negociere a unei soluții definitive pentru Siria.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate